am@astronomija.co.yu

 

 

 Život
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

bliski susret treće vrste
Alo, ovde rođak iz provincije

Ukoliko u našoj galaksiji ima inteligentnog života, napredak u snazi procesora i tehnologiji radioteleskopa omogućiće nam razumevanje njihovih signala kroz 20 godina. Ovo hrabro predviđanje izneo je Set Šostak, astronom iz Instituta za potragu za vanzemljaskom inteligencijom iz kalifornijskog Mauntin Vjua.

Šostak je najpre procijenio broj 'tuđinskih' civilizacija u našoj galaksiji, koje možda u ovom trenutku odašilju radiosignale, dobivši broj između 10.000 i milon radioodašiljača. U svojim predviđanjima koristio je formulu koju je 1961. godine postavio astronom Frank Drake, a koja kalkuliše podacima kao što su broj zvezda s planetima, zatim broj planeta na kojima se mogao razviti inteligentni život, itd.

Tek, za pronalaženje tačne lokacije poruke moraće se posmatrati i proučiti radioodašiljanje s više od 100 milijardi zvezda, koliko ih ima Mlečni put. Šostak ipak misli da će se unutar jedne generacije moći proučiti radiosignali s dovoljnog broja zvezda da bi se pronašla prva tuđinska civilizacija. Ali, s obzirom da će biti udaljena između 200 i 1.000 svetlosnih godina, trebaće vekovi kako bi naša odgovor stigao do njih.

No, astronom Pol Šu kaže da Šostakovo predviđanje zanemaruje jedan bitan faktor. "Razumno je predviđati razvoj ljudske tehnologije na prošlim trendovima i planiranim investicijama. Ali predviđati datum, deceniju ili čak vek ’prvog kontakta’ je sasvim druga stvar. Jer, ta je ‘druga strana’ komunikacijskog kanala apsolutno izvan naših ruku. Bilo bi super da znamo nešto o postojanju, tehnologiji ili motivaciji naših potencijalnih sagovornika u svemiru, ali, zapravo, nemamo blage veze", kaže Šu.

 

(avgust 2004.)

vrh