Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
Angola u svemiru
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 Kliknite na ilustraciju  
Infrasat, umjetnički prikaz Angolskog telekomunikacijskig satelita

Iako poznatija kao zemlja siromaštva i neimaštine Angola se odlučila primijeniti na jedini ispravni način – ulaganjem u znanje i tehnologije.

Tamošnji ministar telekomunikacija i informatičkih tehnologija Jose Carvalho da Rocha obznanio je kako će Angola tijekom ove godine lansirati telekomunikacijski satelit pod nazivom "Infrasat" koji će služiti širokom spektru telekomunikacijskih potreba zemlje.

Siromašna zemlja na margini svjetskih događanja može pronaći put izlaska iz krize samo ukoliko uloži u – znanje. Čini se kako su u Angoli to shvatili te će navedeni satelit omogućiti višestruke ciljeve čiji se aspekti mogu osu-vremeniti i poboljšati primjenom novih telekomunikacijskih tehnologija. Školstvo, telefonija, poštanske usluge, državna uprava i drugi sektori biti će unaprijeđeni snažnom informatizacijom a sve zajedno putem telekomunikacijskog satelita povezano u organiziran, učinkovit sustav.

Ministar Jose Carvalho da Rocha obvezao je svoje mnistarstvo na izradu tkz. bijele knjige telekomunikacija i informatike koja će postati "abeceda" za razvoj zemlje. U tom smislu najavljeno je i osnivanje Instituta za tehniku, komunikacije i informatiku.

U ovom poslu Angola aktivno surađuje s Kinom, koja će izvršiti lansiranje satelita "Infrasat".

Čini se kako se u svijetu polako shvaća da su ljudski potencijal i znanje jedini put izlaska iz gospodarske a time i svake druge nezavisnosti i krize. U našoj zemlji, lažno proklamiranoj kao "zemlji znanja" još uvijek nema ni traga povećanju izdataka u najprofitniju granu gospodarstva i socijalne sigurnosti – edukaciju, znanost i tehniku – ZNANJE.

(02.01.2009.)


Komenatar

08.01.2009.

I u zemlji Srbiji je isto kao i kod vas što se nauke a posebno istraživanja kosmosa (gradnje Prvog Srpskog Satelita i osnivanja ,,Kosmičke Agencije Srbije,,) tiče...Prava je sramota da i vas i nas pretiče u lansiranju satelita(I to standardne veličine koliko mogu da vidim a ne piko-klase)jedna Angola !?? Pretiče i Slovence koji su 80-tih doprineli da Jugoslavija ima makar značku u svemiru ali evo, suprotno očekivanjima iako članica EU Slovenija nema ni svoj piko-satelitić u orbiti što je odista -neshvatljivo !

Oliver Jovanović


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
  

BRAZILSKI ASTRONAUT NA ISS

Iranska baklava u kosmosu

IRANSKI SVEMIRSKI PROGRAM

Južnokorejska astronautkinja u bolnici

NIGERIJA – DRUGI PUT U SVEMIRU

PRVI SATELIT IZ VENEZUELE

VIJETNAM USKORO U SVEMIRSKOM KLUBU