Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
roveri
Roveri stare i umiru na Marsu
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 
 Kliknite na ilustraciju  
Usamljen i star polako umire na Marsu

Robotički roveri Spitit i Oppotrunity izvorno su u NASAi projektirani za istraživanja crvene planete u trajanju od tri mjeseca. U vrijeme spuštanja na površinu Marsa inženjeri i planeri misije bili bi "in bianco potpisali" mjesec dana sigurnog rada. No ovi neveliki izaslanici ljudske vrste, po prirodi posla – geolozi, iznenadili su sve. Nakon više od pet godina i dalje neumorno rade, kopaju, mjere, snimaju..gotovo i ne možemo zamisliti da jedan oj njih ili oba prestanu s radom.

No, s vremenom ipak pomalo počinju stariti. Pokvareni kotač, neispravna bušilica, pijeskom prekriveni solarni paneli koji jedva da omogućavaju preživljavanje ovih strojeva tijekom Marsove zime, samo su neki od problema s kojima se sve više i više susreću.

Spirit je na 1800-ti dan boravka na Marsu prijavio probleme s pamćenjem i kretanjem. Poput ostarjelog čovjeka zaprimio je naredbe kontrolnog centra no nije se niti pokrenuo. U njegovom pamćenju (memoriji računala) taj je dan izbrisan, kao da nije postojao! Slične je probleme Spirit imao nedugo nakon slijetanja na Mars i tada je samo zahvaljujući iznimnom radu NASAinih programera vraćen u život iz prave kliničke smrti. Tijekom tjedna znanstvenici su odradili veliku dijagnostiku stanja uređaja i opreme na Spiritu kako bi dijagnosticirali problem i pokušali ga riješiti.

Dio elektronike nalazi se u dobrom stanju, no Spirit se ne može orijentirati u prostoru te se njegovo računalo ne želi kretati poput obezglavljenog stvora po zahtjevnoj Marsovoj površini. Pokušaj orijentacije pomoću traženja Sunca kamerom – nije uspio. Rover je ipak potvrdio primitak naredbi ali nije ih u stanju provesti, a što se zapravo događa s njime u NASAi još uvijek nemaju valjan odgovor, te će se dijagnostika nastaviti i nadalje a znanstvena istraživanja u cijelosti su stavljena izvan popisa aktivnosti. Moguće je čak i oštećenje elektroničkog sklopovlja usljed djelovanja kozmičkih zraka.

U ovom trenutku Spirit je pod punom kontrolom i njegom, izjavio je John Callas iz NASAina JPL pogona. Uspostavljena je dvosmjerna komunikacija, rover odgovara na pojedinačne komande s Zemlje ali još uvijek nije ozdravio. Vjerujemo kako će Spirit biti osposobljen za nastavak istraživanja na Marsu, kaže Callas. No na koliko dugo vremena prije sljedeće krize to nitko nezna. Sigurno je samo kako su i roboti podložni starenju poput ljudi i da vrijeme čini svoje. Jednog dana Spirit je "umrijeti", no i on i njegov blizanac – rover Opportunity već sada su osigurali svoje mjesto u povijesti istraživanja Marsa.

(30.01.2009.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa