Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
sunce
Lansirana Ruska letjelica za istraživanje Sunca
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 
 Kliknite na ilustraciju  
Izgled Ruske letjelice Koronas-Foton za izučavanje Sunca

Prekjučer u 09:30 sati po našem vremenu s raketodroma Plesetsk na sjeverozapadu Rusije raketom Ciklon-3 u Zemljinu orbitu lansirana je Ruska letjelica Koronas-Foton namijenjena za istraživanje naše zvijezde – Sunca. Prvobitno je lansiranje bilo predviđeno za četvrtak, no odgođeno je zbog tehničkih problema. Ovo je prvo ovogodišnje lansiranje iz Rusije, a do kraja godine planirano je 39 lansiranja letjelica s i bez ljudske posade.

Letjelica mase 1900 kg, zauzela je planiranu kružnu putanju na visini od 500 km iznad Zemlje s inklinacijom od 82,5°, a prema informacijama iz kontrolnog centra u Moskvi lansiranje je proteklo bez problema. Solarni paneli su uspješno otvoreni, računala na letjelici rade te je uspostavljena komunikaciju s Zemljom. Ovih dana slijedi testiranje svih sustava letjelice i znanstvenog instrumentarija.

Ruski program Koronas (Complex ORbital Observations Near-Earth of Activity of the Sun) namijenjen je izučavanju povezanosti događanja na Suncu i Zemlji a sama letjelica opremljena je cijelim nizom znanstvenih instrumenata. Letjelice iz ovog programa već su lansirane tijekom 1994. (Koronas-I) i 2001.(Koronas-F) godine.

Predviđeni životni vijek ovog Sunčevog istraživača je najmanje tri godine i računa se kako će tijekom njega opažati događanja na Suncu u vrijeme maksimuma aktivnosti tijekom 2010./2011. godine.

Letjelicu su osmislili i izgradili u Moskovskom istraživačkom institutu za elektromehaniku a znanstveni tim okupljen je oko Moskovskog instituta za Fiziku. Cijeli je projekt letjelice proveden u suradnji s ukrajninskim i indijskim znanstvenicima.

Informacije koje će prikupiti misija Koronas-Foton, Rusija će podijeliti s znanstvenicima iz SAD, Europe, Japana, Kine i Kanade okupljenima u programu ILWS (International Living With a Star program). Sunčeva aktivnost i procesi na našoj zvijezdi od krucijalnog su značaja za naš planet i civilizaciju. Razumijevanje istih i predviđanje svemirskog vremena iznimno je važna stvar za suvremeni svijet. Samo jedan snažni elektromagnetski izboj s Sunca može desetke milijuna ljudi ostaviti bez električne energije, otežati ili onemogućiti komunikacije, uništiti osjetljivu elektroniku u avionima, automobilima...a o promjenama klime i njenoj povezanosti s svemirskim vremenom da i ne govorimo. Koronas-Foton nam neće dati predivne slikice u boji svemirskih maglica, no njegov egzaktni doprinost razumijevanju Sunca puno je važniji od toga.

 

(0102.2009.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa