Mala astronomija - HOME
ma@astronomija.co.yu
 

 

 


mala astronomija

Piši nam na adresu:
ma@astronomija.co.yu
 

Sadržaj MA

 

Sadržaj AM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naš svemirki brodić

MILUTIN

Milutin je svemirski istraživački brod. Ime je dobio po čuvenom naučniku Milutinu Milankoviću, a od milja ga zovemo Milanče.

Milutin sa specijalnim napčarima za ispitivanje Sunca

Milanče je naročit brod, opremljen specijalnim instrumentima za složena ispitivanja okoline. U opremu ulaze posebne sunčane naočare za posmatranje Sunca i zvezdane naočare za posmatranje zvezda. Tu je i rentgenski skener kojim se ispituje unutrašnjost nebeskih tela, a tu su i najspecijalnije naočare, poslednje čudo mašte, za gledanje crnih rupa!

I tako dalje.

Brzina i pogon

mali astronomski
naš-engleski rečnik

Milutin Milutin
brod ship
svemirski brod space ship
istraživati explore
oprema equipment
brzina speed
svetlost light
brzina svetlosti speed of light
virtuelan virtual
mašta fancy

Najveća brzina u svemiru je brzina svetlosti. I to je problem jer je svemir nezamislivo ogroman. Koliko god ogroman prostor da zamisliš, svemir je još ogromniji. Zapravo najveći problem je što su stavri u svemiru jako daleko. Da bismo stigli do Orionove magline treba nam 1600 (hiljadu i šest stotina!) godina i to ako putujemo brzinom svetlosti. Puno! A Orionova maglina nam je u komšiluku. Do Velike Andromedine galaksije bismo putovali više od dva miliona godina brzinom svetlosti, a i ta galaksija je vrlo blizu naše galaksije. Druge su nepojmljivo dalje.

Sada vidiš koliko je brzina problem za daleka putovanja. Srećom Milutin je virtuelni brodić i on može da ide brzinom kojom hoće. To je zato što on ima pogon na maštu

Evo kako brzo može da leti naš brodić.
 

hoću da saznam više
Više o Milutinu Milankoviću naćićeš ovde
Više o nekim svemirskim letelicama ovde

Piši nam na adresu: ma@astronomija.co.yu

(mart 2003.)

Sadržaj Male astronomije

vrh strane