Mala astronomija - HOME
ma@astronomija.co.yu
 

 

 


mala astronomija

Piši nam na adresu:
ma@astronomija.co.yu
 

Sadržaj MA

 

Sadržaj AM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sve zvezde podeljene su u

SAZVEŽĐA

U srtaroj Grčkoj ljudi su verovali da se na nebu nalaze neki veliki junaci, pa su u mislima povezivali zvezde i zamišljali slike tih junaka.

Zvezde

Zvezde povezane linijama

Veliki junak Orion kako su ga nekad na nebu zmišljali.

Sve te povezane zvezde, pa i one koje se nalaze u okolini, čine grupu zvezda koju zovemo sazvežđe (ili zvezdana konstelacija). U Hrvatskoj i BiH kažu kraće: zvežđe. A sazvežđa su dobila imena po starim junacima čije su se slike na nebu zamišljale, pa tako na primer postoji sazvežđe Orion koje je dobilo ime po najvećem lovcu u starom vreku.

Na celom nebu ima ukupno 88 sazvežđa, ali se ne vide sva sa svake tačke na Zemlji. Neka koja mi vidimo odavde stanovnici Australije, južne Amerike i južne Afrike ne mogu da vide. Ali tamo opet oni vide neka sazvežđa koja mi ne vidimo odavde. Iz ovih naših krajeva lepo se vidi oko 60 sazvežđa.

Podela zvezda po sazvežđima se pokazala zgodna jer je tako bilo lakše objasniti gde se neka zvezda nalazi. Kažeš: 'Vidi kako je lepa ona zvezda u Orionu'. Ili možeš još preciznije da objasniš: 'Baš mi se sviđa ona srednja zvezda u pojasu Oriona'.

Da bi određivanje zvezda bilo još preciznije astronomi su odredili granice svakog sazvežđa. A onda su počeli da pravi spiskove ili kataloge zvezda pa su svakoj zvezdi davali ime. U ovome su u staro vreme najvredniji bili arapski astronomi pa tako i danas mnoge zvezde imaju aprapska imena.

Granice sazvežđa Orion

Arapski astronomi su mnogim zvezdama  dali imena. Tako Rigel znači džinovska noga, Mintka - pojas, Alnitak- kaiš

Označavanje zvezda glrčkim
slovima

 

mali astronomski
naš-engleski rečnik

Jelena Petrović
pekicayu@yahoo.com

junak

hero

veliki junak

a great hero

sazveždje

constellation

grupa zvezda

a group of stars

stara Grčka

ancient Greece

lovac

hunter

pojas Oriona

Orion's belt

broj

number

katalog

catalogue

grčka slova

Greek letters

Ali zvezda, ima mnooogo više nego što ima imena. Zato su se astronomi dosetili pa su u svojim spiskovima počeli u svakom sazvežđu zvezde da obležavaju grčkim slovima a, b, g, itd. i to na ovaj način: a (alfa) Orionis (ovo Orionis je na latinskom drugi padež od reči Orion; na našem jeziku kažemo 'alfa Oriona'), b (beta) Orionis itd.

Ali ni slova nema toliko koliko ima zvezda u svakom sazvežđu pa je ispalo još najpraktičnije da se zvezde obelažavaju brojevima. I tako dalje.

Danas postoji puno kataloga zvezda, toliko puno da nećemo o njima ni pričati. Pa ipak je ovo mala astronomija.

hoću da saznam više
Više o sazvežđima i katalozima potraži ovde
Više o Orionu potraži ovde

Sadržaj Male astronomije

Piši nam na adresu: ma@astronomija.co.yu

(februar 2003.)

vrh strane