Mala astronomija - HOME
ma@astronomija.co.yu
 

 

 


mala astronomija

Piši nam na adresu:
ma@astronomija.co.yu
 

Sadržaj MA

 

Sadržaj AM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sada ćemo da ispričamo

KAKO JE NASTALO SUNCE

 

Grudva se zapalila

Prvo nije bilo Sunca. Postojao je samo ogroman oblak prašine i gasova. A čestice prašine i gasova imaju neobičnu osobinu da se privlače. Vole da su u društvu. I tako su se sve te čestice polako spajale i lepile jedna na drugu i stvarale grudve koje su se još više privlačile i stvarale još veće grude, koje su se još više privlačile - i tako se stvorila ogromna grudva. Unutra u grudvi je bilo jako tesno jer su spoljne čestice težile da se što više primaknu središtu grudve. A i unutrašnje čestice su privlačile spoljašne. Pošto je grudva bila ogromna bilo je jako mnogo čestica koje su se međusobno privlačile pa je i njihova ukupna snaga privlačenja bila ogromna. Tolika, da se od silnog pritiska u središtu grudva zapalila. Cela. Počela je da gori i sija.

Ovo je ogroman oblak prašine i gasa. Nalazi se u sazvežđu Orion i može da se vidi čak i golim okom, kao svetla pegica. Zove se Orionova maglina i ima oznaku M42. Potraži je vedre noći u 'Orionovom maču'.

U Orionovoj maglini rađaju se zvezde.

Nije to bila obična vatra, već neobična... ali o tome ćemo pričati drugi put. Tako je nastalo Sunce. Bilo je to pre 5 000 000 000 (pet milijardi) godina. Ako ti sad imaš deset godina onda je Sunce od tebe starije 500 000 000 (petsto miliona) puta.

mali astronomski
naš-engleski rečnik

Jelena Petrović
pekicayu@yahoo.com

oblak cloud
čestica particle
pritisak pressure
prašina dust
gas gas
milijarda billion
eksplozija explosion
maglina nebula
rađanje birth
umreti death
život life

Sad se ti pitaš a kako je nastao ogorman oblak prašine i gasa? Pa nastao je od jedne zvezde! Možda nisi ranije znala/znao ali zvezde se rađaju, žive i umiru. Jeste. Nastanu od ogromnog oblaka prašine i gasa, zatim plamte i tako žive. Posle puno vremena neke zvezde prosto eksplodiraju, odbace od sebe ogroman oblak prašine i gasa od kojeg posle može da nastane nova zvezda.

E sad se pitaš kako je nastao prvi oblak prašine i gasa. O tome ćemo međutim pričati drugi put. Pa tek smo počeli sa istrživanjem. Uglavnom i naša zvezda, Sunce, ima svoj život i jednog dana ono će se ugasiti. Prvo će se strašno naduvati, toliko da će i našu planetu progutati, a zatim će se ugasiti i prestaće da bude zvezda. Prema količini goriva koje postoji u Suncu naučnici su izračunali da je Sunce sada u svojim najboljim godinama i živeće još pet milijardi godina.

hoću da saznam više
Više o Suncu naćićeš ovde
Više o Orionovoj maglini ovde

Piši nam na adresu: ma@astronomija.co.yu

(mart 2003.)

Sadržaj Male astronomije

vrh strane