Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Fotografija
 
 
priključite se

 

Sadržaj AM

 
NSPoint
zagonetni kosmos
SUPERNOVA NA DELU

Komentari

Ivan Stamenković
stameni@astronomija.co.yu

 
 
Kliknite na fotografiju
 
hs-2007-10-a-full_jpg.jpg (210757 bytes)
 

23. februara 1987. godine na nebu se desila izuzetno bitna i retka pojava: svetleći snagom ekvivalentnom snazi stotinu miliona sunaca, eksplodirala je supernova. Ova (sada već bivša) zvezda dobila je oznaku SN 1987A, i svoj šou priređivala je nekoliko meseci. Nakon toga, ono što je preostalo od te kolosalne eksplozije pažljivo je praćeno i zemaljskim i vanatmosferskim teleskopima.

Eksplozija se, dakle, desila tri godine pre nego što je svemirski telekop „Habl“ (Hubble Space Telescope) uopšte postavljen u orbitu oko Zemlje i otpočeo sa pretragom dalekih delova neba. Zato je iste godine nakon što je postao operativan „Habl“ počeo sa osmatranjem Velikog Magelanovog oblaka, kome pripada bivša zvezda, načinivši do danas stotine snimaka.

Na ovoj slici prikazan je trostruki prsten formiran od gasova, a duž unutrašnjeg prstena mogu se uočiti svetle, bele tačke. Udarni talas materijala oslobođenog prilikom eksplozije zvezde jednostavno udara u oblasti duž unutrašnjeg prstena, pri čemu ga zagreva do usijanja. Sam prsten ima prečnik od oko jedne svetlosne godine, i verovatno je „oduvan“ sa zvezde dvadesetak hiljada godina pre nego što se eksplozija desila. Procenjeno rastojanje do zvezde je 163.000 svetlosnih godina, tako da se eksplozija dogodila zapravo oko 161.000 godine pre naše ere.

Ova drama dogodila se i još uvek se odigrava na koordinatama (J2000) R. A. 05h 35m 28s.26, Dec. -69° 16’ 13“.0.


Izvor:
http://hubblesite.org/newscenter/archive/
releases/2007/10/image/a/results/100/

 

(03.11.2009.)


Komenatari

09.01.2009.

Jesu li naucnici sigurni da svjetlost moze nedeformisana putovati 161000 g do nas umajuci u vidu Anstajnovu teorju zakrivljenosti vrijeme-prostor.StA LI SVE DO NAS DODJE POSLIJE TOLIKO GODINA?

Miloviv Nikola
 


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

 

vrh

 

 

 

AM Index
 
priključite se