am@astronomija.co.yu

 

 

Olimpijada
o olimpijadi 2002.

Put

Medalja

Utisak (Mihailo)

Utisak (Marko)

 

 

 

Sadržaj AM

 

 

 VEST

ASTRONOMSKA OLIMPIJADA 2004.
 
U utorak 28. septembra 2004. godine na dugačak put u pravcu Krimske astrofizičke opservatorije (Krim, Ukrajina) krenuće naš nacionalni tim koji će se u periodu od 1. do 10. oktobra takmičiti na IX Međunarodnoj astronomskoj Olimpijadi. Put ovog turističkog i u istoriji znamenitog poluostrva krenuće takmičari Uroš Delić i Slobodan Opsenica, obojica iz Beograda, koji su se pokazali najboljim na našem nacionalnom takmičenju za učenike starije kategorije, održanom u junu ove godine. Vođa puta biće jedan od najistaknutijih mlađih astronoma-posmatrača, Vladimir Benišek, zaposlen na Astronomskoj opservatoriji u Beogradu.

Učešće (drugo po redu) naše zemlje na ovom takmičenju organizovalo je Društvo astronoma Srbije (DAS), a dragocenu pomoć su pružili Ministarstvo za nauku i životnu sredinu Srbije, Astronomska opservatorija u Beogradu i Istraživačka stanica Petnica.

O rezultatima našeg tima na ovom najvećem međunarodnom takmičenju ćemo vas dalje redovno izveštavati. Nadajmo se da ćemo nadmašiti rezultate našeg prethodnog učešća na Olimpijadama (dve bronzane medalje).
 

 

(septembar 2004.)

vrh