Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
ODLUKA O VELIKOJ MISIJI 12. FEBRUARA

Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

NASA i ESA pripremaju veliku misiju, misiju za istoriju. Biće upućena ili u oblast Jupitera ili u oblast Saturna. Odluka se čeka. Jupiter vs Saturn
 Kliknite na ilustraciju  
Start
Možda na Titanu...
... možda na Evropi...
... u Jupiterovom sistemu.

Nasa i Esa će 12. februara saopštiti javnosti za koju su se ambicioznu misiju odlučili. Da je odluka izuzetno teška govori i činjenica da je konačni termin za odabir više puta pomeran. U sredu, 28. januara, će biti održan završni sastanak posle kojeg se čeka odobrenje najviših zvaničnika Nase i Ese.

Trenutno su na stolu dve mega misije od kojih će samo jedna biti realizovana. Jupiter se bori protiv Saturna. Mala Evropa protiv velikog Titana. Jupiterovi i Saturnovi sateliti su geološki živi. Da li su i biološki? I Evropa i Titan možda imaju uslova za razvoj živog sveta. Treba ih iz blizine ispitati najboljim instrumentima sa kojim u ovom trenutku raspolažemo, radarom probiti ledenu površinu i odrediti dubinu vodenog okeana, mapirati

Planetarni naučnici mesecima unazad razmenjuju argumente, ubeđuju jedni druge, crtaju dopadljive dijagrame i ilustracije. Kako se rok za odluku približava tako su njihovi glasovi u javnosti sve jači. U raspravu su se uključili i ugledni naučni časopisi koji daju veoma blagu prednost jednoj ili drugoj planeti.

Ma koja misija da bude odabrana biće to nešto najbolje u istoriji planetarnih istraživanja. Razvoj misije će trajati mnogo godina da bi se put Saturna ili Jupitera krenulo 2020. godine. Do Saturna se stiže 2030. a do Jupitera 2028. godine. Jasno je da će ovo za mnoge u Nasi i Esi biti i najveća planetarna avantura u životu zato treba odabrati mudro i racionalno.

 

(23.01.2009.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

 

Jupiter vs Saturn

Jupiter vs Saturn - rezultat ankete

 
U Astronomiji 35 više o ovim misijama