Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
UMRO RONALD PARISE

 

Vaši komentari

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

12. maj. 2008.

Astronom koji je postao astronaut, i leteo kao specijalista u dve Nasine šatl misije, Ronald Antony Parise, umro je u prošli petak, nakon trogodišnje borbe protiv tumora mozga.

Ronov put u svemir je došao kao kruna njegovog rada u Kompjuterskoj naučnoj korporaciji (CSC), gde je pomagao u razvoju letačkog softwerea, projektovanju elektronskog sistema i plana misije za Ultraviolet Imaging Telescope[1] (UIT), jednog od instrumenata u Nasinom ASTRO[2] korisnom teretu. NASA je 1984. odabrala mladog astronoma da leti kao specijalista za UIT teret u misiji STS–61E, koja je lansirana tek u martu 1986. godine.

Odlaganje njegovog puta u orbitu bilo je uzrokovano gubitkom šatla Challenger januara 1986. godine. Parise je konačno poleteo u 9–dnevnu posetu kosmosu u misiji STS–35, zajedno sa Jeffreyem Hoffmanom, Samom Durranceom i tri ultraljubičasta teleskopa, čime su postali prva trojica astronauta koji su koristila teleskope u kosmosu. Gledali su kometu Levy, Jupiter, i supernovu u Velikom Magelanov oblaku.

Parise je ponovo poleteo sa ASTRO teretom u martu 1995. na šatlu Endeavour. U misiji STS–67, opet sa Durranceom, predvodio je radom na ultraljubičastim teleskopima, koji su tragali za primordijalnim helijumom u međugalaktičkom prostoru. Prikupljeni podaci su dali potvrdu Big Bang teoriji o nastanku našeg kosmosa.

Ukupno, Parise je proveo preko 614 sati u kosmosu i prevalio 17 miliona kilometara. Nakon astronautske avanture, vratio se u kompjutersku korporaciju, radeći u merilendskom Goddard Space Flight centru, u oblasti komunikacija u budućim misijama sa ljudskom posadom.

Ron Parise je rođen 24. maja 1951 u Ohaju. Diplomirao je fiziku, a 1973. je proučavao i matematiku, astronomiju i geologiju Youngstown State univerzitetu. Prešao je na Floridu i tu je magistrirao (1977) i doktorirao astronomiju (1979).

Pre nego što je 1980. prešao u CSC, Parise je za Operations Research Inc. radio na razvoju avioničke opreme i analizama problema u Nasinim misijama. Bio je angažovan i na tumačenju brojnih astronomskih podataka sakupljenih u mnogim zemaljskim opservatorijama, satelitu Copernicus (OAO–3) i International Ultraviolet Exploreru,  što je objavljivao u nekoliko stručnih publikacija.

Za svoj rad je dvostruko odlikovan Nasinom medaljom.

"Najbolji deo posla astronauta je taj što si dobio šansu da učestvuješ u nečemu što je najveća avantura svih vremena. Napustiti rodnu planetu i pogledati na nju odozgo je najuzbudljivije moguće iskustvo!"

[1] Ovo je 38–cm Ritchey–Chretienov teleskop opremljen ultraljubičastim filterom, koji snima vidno polje od preko 40 arcmin. Poseduje dva detektorska sistema: jedan far UV i jedan near UV. Slike se snimaju na film od 70 mm.

[2] ASTRO–1 je bio korisni teret na šatlu Columbia u letu STS–35 (1990). Teret je imao tri spojena ultraljubičasta instrumenta: pomenuti UIT, Hopkins Ultraviolet Telescope (HUT)), Wisconsin Ultraviolet Photo-Polarimeter Experiment (WUPPE)], i jedan rendgenski teleskop [Broadband X-Ray Telescope (BBXRT)] sa različitim pointing sistemom. Tokom misije posmatrano je 66 objekata, uključujući 4 u solarnom sistemu, 8 u Lokalnoj grupi galaksija, 16 drugih galaksija i 9 deep field.

 

(13.05.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se