Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
DOWN

Najzad prodor ka asteroidima

Vaši komentari

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

9 .6. 2007.

Kada je 10. aprila ove godine NASA–ina svemirska letilica „Dawn“ stigla na Floridu, u Astrotech Space Operations u Titusvilleu, njen menadžer Meet Kayur Patel iz Laboratorije za mlazni pogon je uzbuđeno rekao: „Dawn ima još samo dva puta da obavi. U junu treba da pređe još 15 milja do lansirne rampe, a onda je čeka osmogodišnji put od 3,2 milijarde milja do srca asteroidnog pojasa!

  Kliknite na sliku        
Prošle nedelje je završeno finalno testiranje letilice. Okačeni su solarni paneli i pokazalo se da sistem za njihovo otvaranje radi besprekorno.
 
  Kliknite na sliku        
centralni_deo.jpg (36051 bytes)

Centralni deo svemirske letilice „Dawn“ sa instaliranim jonskim propulsivnim sistemom. Ovakav tip motora je prvi put upotrebljen u projektu SERT sedamdesetih godina, a zatim Smart 1, Artemis, Deep Space 1 i Hayabusa. U principu, jonski motori obezbeđuju svemirskom brodu ubrzanje od 10–5 g do 10–3 g (0,000098 m/s2 do 0,0098 m/s2).

 
  Kliknite na sliku        
rezervoar.jpg (56355 bytes)

Rezervoar ksenona – vidi se spoljnji omotač pod pritiskom od kompozitne tkanine, ojačan titanijumskim rebrima.

 
  Kliknite na sliku        
prvi_stepen.jpg (71859 bytes)

Prvi stepen „Downove“ rakete Delta 7925H na lansirnoj rampi 17–B u vojnoj bazi na Cape Canaveralu. Odavde su lansirane i sonde „Pioneer“.

U kooperaciji sa Jet Propulsion Laboratory (JPL) i direktorom misije, dr Christopherom T. Russellom sa UCLA, kompanija Orbital [1] je uzela na sebe da izvede međuplanetnu misiju iz NASA–inog Discovery programa, kakva nikada do sada nije izvedena. Taj projekat, prvi u Orbitalovom planetnom svemirskom programu, treba da kulminira randevuom, ulaskom u orbitu i ispitivanjem dva giganta u Glavnom ateroidnom pojasu, Veste [2] i Ceresa.

Glavni cilj misije „Down“ jeste da proučavanjem ova dva tela, locirana u Glavnom pojasu između Marsa i Jupitera, unapredi naše razumevanje nastanka Sunčevog sistema. Proučavanja sa Zemlje pokazuju da su ta dva objekta veoma različita po sastavu i da su ostali netaknuti još od svog nastanka pre 4,6 milijardi godina. Planira se da kada 2011. godine sonda stigne do odredišta, osam meseci kruži oko Veste i svojim instrumentima pažljivo ispita ovaj objekat. Nakon toga, odleteće u orbitu oko Ceresa (2015.) i sprovesti isti tip istraživanja.

Dawn“ će biti prva NASA–ina čisto naučna misija pokretana jonskim pogonom, najnaprednijom i najefikasnijom svemirskom propulsivnom tehnologijom. On će letilici omogućiti ono dodatno ubrzanje koje joj je potrebno da bi, kada se otkači od Delta rakete, stigla do Veste. Jonski pogon će takođe biti korišćen i za sve planirane manevre neophodne za postizanje viših ili nižih orbita oko asteroida.

Tri motora (koja će zajedno raditi samo jednom) na Zemlji će imati snagu od 10 kW, a kad stignu do Ceresa oko 1,4 kW. Težina letilice pri lansiranju, zajedno sa rezervoarom ksenonskog goriva, biće 1.237 kg. Za sada se zna da lansiranje sigurno neće biti kao što je planirano 30. juna, jer je zbog lomljenja krana na rampi sve pomereno za bar nedelju dana, tako da se očekuje da će lift–off biti oko 7. jula. Očekuje se da će čitav program trajati oko 10 godina, jer nije isključeno da NASA nakon Ceresa usmeri letilicu ka nekom sledećem asteroidu.

Interesantno je da će German Aerospace Center (DLR) i Max Planck Institut za istraživanje solarnog sistema obezbediti specijalne framing kamere, a Italijanska svemirska agencija (ISA) neophodni mapping spektrometar, dok će gama i neutronski spektrometar napraviti i testirati DOE Los Alamos National Laboratory.

Kao i brojne misije pre ove, i ova se do sada suočavala sa bezbrojnim otkazivanjima i prekidima. Prvi put je misija otkazana u decembru 2003, da bi ponovo bila aktivirana u februaru 2004. Onda je u januaru 2006. potpuno otkazana, a novinarima je rečeno da je to „na neodređeno vreme“. Konačno je u martu 2006. NASA objavila da se misija „Dawn“ zvanično otkazuje.

Na zaprepašćenje svih, otkaz je u martu 2007. ponovo razmatran i objavljeno je da od otkaza konačno neće biti ništa i da radovi mogu da se nastave. Danas je sigurno da će lansiranja sigurno biti.

  Kliknite na sliku        
montiranje.jpg (63568 bytes)

Ovo je trenutak montiranja tanjira glavne antene.


 

[1] Orbital Sciences Corp. je osnovana 1982. To je najveća kompanija na svetu za razvoj i proizvodnju manjih svemirskih letilica i raketnih sistema. Razvili su potpuno nove klase lansirnih raketa, satelita i ostale svemirske tehnologije. U 150 misija u poslednjih 7 godina, imali su uspešnost 98%. Od 1982. su lansirali preko 500 satelita. Imaju zaposlenih oko 3.000 ljudi, od čega su 1.450 naučnika i inženjera. http://www.orbital.com/ Na „Dawnu“ će uraditi preko 90% priprema.

 

(13.05.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

Asteroidi

***

Baza na Mesecu

ISS: NASA investira da bi uštedela