Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
'New Horizons' prestigao Saturna

 

Vaši komentari

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

26. juni. 2008.

Iako sam obećao da ću do kraja pratiti misiju NH dok ne stigne do Plutona, nedavno sam neopravdano propustio priliku da javim novosti. Priznajem, moji razlozi su privatne prirode, ali nisu svi tako lenji kao ja. Naučnici iz Nase koji prate rad ove fenomenalne sonde rade neprekidno 24 sata, iako se u to vreme o kome pričam sonda nalazila u svom do sada najdužem stanju elektronske hibernacije od kako je lansirana – trajalo je 89 dana. Tridesetog maja se probudila, a tim NH je slavio trostruki uspeh misije, koja će stići na svoj cilj 2015. godine.

Ekipa za nadzor rada letilice trgla je iz sna New Horizons najviše zato da bi preusmerili glavnu antenu letilice, i nadoknadili promenu pozicije Zemlje oko Sunca. Operativni deo tima je takođe preduzeo i navigaciono–usmerivačke testove koji su oponašali predviđene situacije koje ih čekaju prilikom posete Plutonovom sistemu, kao i sprovođenje dodatnog praćenja, downloadovanje podataka koje je prikupio studentski dust–counter (pisao sam o tome ranije), instaliranje i testiranje bug–fix softwerea za SWAP instrument za merenje plazme solarnog vetra, i konačno, uploadovanje plana leta letilice za sledećih nekoliko meseci. Te aktivnosti su bile završene do 2. juna; narednog dana, NH je elektronskim putem ponovo prebačen u stanje hibernacije – ovog puta u trajanju od 91 dan. Ponovo će biti probuđen tek 2. septembra radi redovnog godišnjeg servisa i kontrole.

New Horizons je dostigao prvu značajnu tačku na ovom delu svog puta baš neposredno pred ulazak u stanje hibernacije. Drugog juna, letilica je bila udaljena tačno 10 a.j. od Sunca. Tada se nalazila na fantastičnih 1,5 milijardi kilometara od naše zvezde. Od nje se danas udaljava brzinom od 18,17 km/s u odnosu na Sunce.

Trećeg juna, članovi tima misije su proslavili 886–ti dan leta svog mezimca – odn. jednu četvrtinu 3.463–dnevnog putovanja do Plutona. NH će preći polovinu puta za sledećih 866 dana, 17. oktobra 2010. godine. Najznačajnije je ipak bilo to da je 8. juna sonda presekla orbitu Saturna, mada sam domaćin nije bio ni u blizini letilice. "Ovaj reper nam je posebno značajan, jer je poslednji put neka letilica odletela iza Saturna još pre 27 godina, u avgustu 1981., kada je 'Voyager 2' odleteo u susret Uranu i Neptunu," sa setom je pričao Alan Stern, glavni čovek misije New Horizons.

Nakon što je prošao granicu na kojoj se trenutno nalazi Nasin orbiter "Cassini" oko Saturna, samo još dve letilice koje rade nalaze se ispred NH. To su Nasini "Vojageri" 1 i 2, koji se nalaze na samim granicama Sunčeve heliosfere, udaljeni oko 100 a.j.

 Na slikama gore i dole vidi se položaj letelice na dan 28. juna 2008.

 

 

(29.06.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

 

New Horizons