Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
kosmonautika
"ATLANTIS" NA POPRAVCI
 
Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

28.02.2007.
Majami, Florida, SAD

 Kliknite na snimak  

Veća fotografija 358 Kb
Grad je pogodio čitavo područje 26. februara oko 5 sati popodne. Nije mimoišao ni Space Shuttle na lansirnoj rampi koja se zvanično naziva Launch Pad 39A, koja je, kako sa ponosom ističu u "Kennedy Centru", najaktivnija rampa na Zemlji.

Zvaničnici NASA su u ponedeljak hitno odlučili da se Space Shuttle "Atlantis" vrati u objekat za popravke (Vehicle Assembly Building). Razlog za to je grad koji je padao u ponedeljak i koji je izazvao između 1.000 i 2.000 sitnih oštećenja na zaštitnoj peni na velikom rezervoaru, kao i 26 manjih oštećenja na toplotnoj zaštiti na Shuttleovom levom krilu.

S leva, specijalisti misije James Reilly II and Steven Swanson, komandant Frederick Sturckow, pilot Lee Archambault i dvojica specijalista Patrick Forrester i John D. Olivas
Svi specijalisti su doktori u svojim oblastima.

Ove popravke će potrajati, ali se za sada ne razmišlja o odlaganju lansiranja. Doduše, pojavljuju se neke vesti da bi ipak do lansiranja moglo doći tek početkom aprila.

Misija STS-117 na ISS je podešena da krene neposredno nakon što se ruska letilica "Sojuz" vrati sa stanice. "Sojuz" je doveo nove članove posade, a ostale će vratiti krajem aprila.

Za 11 dana koliko je planirano da misija traje, posada će instalirati novi segment, raširiti nove solarne panele, i prikačiti nov set sa desne strane stanice. Lekcije naučene u prethodne dve misije pomoći će astronautima da primene nove tehnike i alate u novim poslovima koji ih očekuju.

Za to vreme komandant misije STS-117, Rick Sturckow, pilot Lee Archambault i raznovrsni specijalisti u misiji, Jim Reilly, Patrick Forrester, Steven Swanson i John "Danny" Olivas, nastaviće sa pripremama i treninzima u NASA-inom "Johnson Space Centru" u Hjustonu.

Ako sve ipak bude po planu, posada će da se vrati na Floridu nekoliko dana pred lansiranje.

To će biti 21. misija šatla na ISS do sada.
 

(28.02.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar

vrh

 

 

AM Index

 

"ATLANTIS" NA LANSIRNOJ RAMPI

***

Space shuttle šta je to?

Spejs šatl Kolumbija eksplodirao
Spejs šatl Kolumbija
Da li je posada Kolumbije mogla biti spasena?
Da li bi se posada Burana spasla?
Saplitanje o „Kolumbiju”

SHUTTLE NA POPRAVNOM ILI U MIROVINU!?

"Čelendžer"
O SPACE SHUTTLE-U, GENIJU I RATU POLITIKE SA NAUKOM

ATLANTIS - IDE U MIROVINU