Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
kosmonautika
Oštećena lansirna platforma
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 
 Kliknite na ilustraciju  
Dijelovi leda i izolacije padaju u vodu prilikom lansiranja
Oštećenja načinjena na samoj lansirnoj platformi
Pojedini otpali dijelovi na prilaznim cestama

 

Tijekom subotnjeg lansiranja raketoplana Discovery s raketodroma Cape Cennedy na Floridi došlo je do oštećenja komponenti lansirne rampe 39B prouzrokovano otpadanjem dijelova leda s velikog vanjskog rezervoara i pomoćnih raketa letjelice. U trenutcima pisanja ovog teksta raketoplan Discovery se nalazi u fazi pristajanja na Međunarodnu svemirsku stanicu a zbog prekrcanog teretnog prostora gdje se nalazi veliki japanski modul "Kibo" ovog puta u njemu nije instalirana specijalna ruka za inspekciju oštećenja letjelice. U svemiru će astronauti morati samo obaviti pregled letjelice. U tome će im pomoći veliki broj snimaka lansiranja načinjenih iz različitih kuteva kamera postavljenih uokolo lansirne rampe.

Ova oštećenja od otpadajućih dijelova leda i izolacijskog materijala redovna su pojava prilikom lansiranja letjelica, no nakon tragedije raketoplana "Columbia" od prije nekoliko godina, ona se pomnije prate i analiziraju kako bi se smanjio sigurnosni rizik po astronaute tijekom povratka iz orbite.

Otpadajući dijelovi mogu oštetiti toplinsku izolaciju letjelice na kritičnim dijelovima letjelice i stoga su stalna potencijalna opasnost po živote astronauta.

 

(02.06.2008.)


 

Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

Space ship Discovery

Poletanje šatla