Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
Evropski teretni svemirski brod krenuo ka rampi

 

Vaši komentari

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

16 .7. 2007.

Automatski teretnjak bez ljudske posade Evropske svemirske agencije, „Jules Verne“, krenuo je na dugački pomorski put do svoje lansirne rampe u Kourou, u Francuskoj Gijani. Planirano je da ovaj brod prenosi teret do Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Članovi međunarodnog pressa u poseti „čistoj sobi“ u ESTEC, ESA–inom istraživačkom centru u Holandiji.

U letilici će biti oko 48 m3 prostora pod pritiskom, a u kontejnerima će biti 840 kg vode, 860 kg goriva za ISS i oko 100 kg vazduha. „Nos“ koji se vidi je deo ruskog sistema za pristajanje, okružen brojnim senzorima za randevu.

Jules Verne“ je prvi iz serije automatskih svemirskih brodova (Automated Transfer Vehicles – ATV), koje ESA planira da u budućnosti lansira ka Međunarodnoj stanici. Sve do sada, teretnjak se nalazio na složenim finalnim testiranjima u Evropskom svemirskom i tehnološkom centru (ESTEC) u Noordwijku, u Holandiji.

Trenutno, „Jules Verne“ u komadima u kontejnerima putuje ka luci Roterdam, da bi u utorak francuskim brodom MN Toucan isplovio ka ESA–inoj svemirskoj luci u Gijani. Tamo će stići nakon 11 dana plovidbe, a u kosmos će krenuti za 6 meseci. Zajedno sa letilicom, na put su krenuli i brojni rezervni delovi, aparati i specijalni alati. Na taj način će čitav teret biti težak čitavih 400 tona, iako je sam ATV prazan težak „samo“ 11 tona.

U kompletu, ATV će biti težak oko 20 tona i velik poput kamiona. Biće u stanju da ponese oko 7,5 tona korisnog tereta na ISS.

Naš posao nije gotov svek dok se ne uverimo da je naš teret stigao do Zgrade S5 (u svemirskoj luci) bez ijedne ogrebotine,“ kaže Stefan Brosze, ATV transportni menadžer ESA–e. „Tek nakon toga otvaramo šampanjac!“ 

Jedan od dva 10–metarska kontejnera koji će preneti „Jules Vernea“ do Francuske Gijane. Tamo će biti podignuta na poznatu evropsku noseću raketu „Ariane 5“, koja će je izneti na visinu od 300 km.

Letilica će upravljati uz pomoć 4 glavna motora (490 N) i 28 malih trastera. Zbog planiranih korekcija orbite ISS, nosiće i 4,7 tona goriva za ličnu upotrebu.

Planirano je da ATV prenosi na stanicu potrebštine u vidu hrane, vode, odeće i goriva, kao i opremu i određene eksperimente. Među stvarima će u prvoj turi biti i MP3 player za posadu svemirske stanice, u kome će se nalaziti pesme koje su pobedile na ESA–nom velikom međunarodnom takmičenju [1].

ATV će takođe moći svojim motorima da pomeri svemirsku stanicu na odgovarajuću orbitu, što su ponekad radili američki šatlovi. Dok budu prikačeni, ovaj brod će služiti posadi i kao dodatni radni prostor. Nakon 6 meseci, letilica će se sa beskorisnim teretom potrošenog materijala otkačiti od stanice i izgoreti u atmosferi.

Očekivalo se da će Jules Verne“ biti lansiran još 2004., ali je zbog prekida letova šatlova, nastao zbog gubitka NASA–inog šatla „Columbia“ 2003., došlo do odlaganja instalacije neophodne opreme na ISS, potrebne za parkiranje ATV.

   

[1] Pobedila je 14–godišnja Norvežanka, koja je predložila 10 pesama. Nagrada joj je besplatna karta za lansiranje u Gijani. Na spisku su Beatlesi, Sinatra, Elton John, Dire Straits, J. Lennon, Status Quo, Celine Dion, R. Kelly i Irene Cara.

(07.07.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

 

ESA

Veliki pisci naučne fantastike - Žil Vern