Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astronautika
HAYABUSA SVE BLIŽE ASTEROIDU ITOKAWA
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
Kliknite na sliku
itokawa_blize_asteroidu.jpg (26023 bytes)
hayabusa_vs_itokawa_usp.jpg (25687 bytes)

Japanska robotička letjelica "Hayabusa" i pored svih tehničkih i "prirodnih" problema koji cijelo vrijeme prate ovu misiju i nadalje se polako približava asteroidu 25143 Itkokawa, čiju će površinu dodirnuti za otprilike mjesec dana, uzeti uzorke i dopremiti ih na Zemlju u ljeto 2007. godine.

Složena putanja pristajanja uz omanji asteroid od kontrolora misije traži vrhunsku preciznost, a stvari dodatno otežavaju kritične rezerve goriva i nedavni kvar i na drugom od sveukupno tri ugrađena žiroskopa koji osiguravaju stabilnost letjelice.

Kontrola misije ipak vjeruje u njezin potpuni uspjeh. "Hayabusa" sada detaljno snima i analizira asteroid. Prilikom pristajanja na njegovu površinu letjelica će u nju ispaliti maleni projektil koji će sa površine podignuti prašinu i djeliće materije a letjelica će ih tada sakupiti.

Također, tom će prilikom na Itokawu biti spušten minijaturni rover nazvan "Minerva", koji će na nekoliko lokacija ispitivati i snimati površinu asteroida.

Sredinom prosinca, "Hayabusa" će uključiti svoje ionske motore i krenuti natrag na Zemlju te početkom ljeta 2007. na Australsko tlo spustiti kapsulu sa uzorcima.

Biti će to prvi puta da će znanstvenici imati u rukama djelić međuplanetarnog materijala koji nije porijeklom sa Zemlje ili Mjeseca.

(16.10.2005.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

vrh

 

 

"HAYABUSA", japanci osvajaju asteroide 

Hayabusa stigla do Itokawe

ITOKAWA DOBIJA NOMENKLATURU