Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
INDIJSKA LETJELICA U ORBITI OKO MJESECA
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 Kliknite na ilustraciju  
Prva slika Mjeseca s Indijske letjelice Chandrayaan-1
Shematski prikaz "korak po korak" putanje letjelice prema Mjesecu

Indijska letjelica Chandrayaan-1 uspješno je ušla u orbitu oko Mjeseca. Za vrijeme pisanja ovo gčlanka rade se posljednje korekcije njezine putanje prije nego li zauzme planiranu orbitu na visini od svega stotinjak kilometara iznad njegove površine.

Istovremeno, ISRO (Indian Space Research Organization) pustila je u javnost prvu sliku Mjeseca učinjenu kamerama s letjelice. Riječ je o povijesnoj ali veoma lošoj fotografiji načinjenoj još 04. novembra kada se letjelica nalazila 311.200 km daleko od Mjeseca. Obrazloženje loše fotografije leži u činjenici kako su kamere podešene za snimanje Mjesečeve površine s visine od svega stotinjak kilometara iznad tla. Na toj će se visini letjelica naredne dvije godine istraživati i orbitirati iznad Mjeseca.

Korekcije putanje vrše se kratkotrajnim paljenjima raketnih motora letjelice. Ovog petka svemirski centar u Bangaloreu dati će letjelici finalnu naredbu kojom će se ona smjestiti u planiranu orbitu s najvećom udaljenošću svega 100 km uznad Mjeseca. Tog dana, ili tijekom vikenda, s letjelice će prema Mjesečevom tlu biti otpuštena mala, tek 35 kg masivna sonda, s zadaćom da udari u područje oko kratera Shackleton. Dvadeset i pet minuta po otpuštanju uslijediti će udar u Mjesečevo tlo. Kratkotrajni oblak prašine koji će se podignuti biti će predmet intenzivne kemijske analize od strane instrumenata na letjelici. Namjena ovog "svemirskog torpeda" analiziranje sastava Mjesečeva tla te demonstracija tehnologija i postupaka potrebnih za buduće misije slijetanja bespilotnih sondi na Mjesec.

Prema dosad pristiglim informacijama jasno je kako su indijski znanstvenici pomno isplanirali ovu misiju, počev od prikupljanja znanstvenog instrumentarija, iskustva drugih svemirskih agencija pa do "korak po korak" postupaka kojima letjelicu bez žurbe dovode na željene parametre putanje.

Indija je šesta po redu zemlja koja ima potencijala vlastitim snagama lansirati letjelicu u Mjesečevu orbitu. O uspjehu ove misije umnogome zavisi daljnji tijek njihova svemirskog programa u kojem se tijekom narednih nekoliko godina pominje i slanje prvog Indijca u svemir vlastitom raketom i svemirskim brodom.

(12.11.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
  

Chandrayaan 1 spreman za Mjesec

INDIJA ŠALJE LETELICU NA MESEC

Indijska letjelica uskoro kreće k Mjesecu

INDIJA KRENULA NA MJESEC