Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
INDIJA TORPEDIRALA MJESEC
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 Kliknite na ilustraciju  
mip_spustanje.jpg (65690 bytes)
Mjesečeva površina kamerom na MIPu prilikom spuštanja
mip_izgled.jpg (29639 bytes)
Sonda MIP poput osrednjeg televizora, mase svega 34kg

15.11.2008.

Jučer točno u 16:05 sati po našem vremenu malena Indijska sonda Moon Impact Probe (MIP), otpuštena s matične letjelice Chandrayaan-1 uspješno je udarila u Mjesečevo tle. Tijekom dvadesetpet minuta leta k površini istraživala je Mjesečevo tlo pomoću masenog spektrometra, radarskog visinomjera te kamere koja je cijelim putem snimala površinu našeg prirodnog satelita. Mase svega 35kg MIP je pri udaru podignuo oblak prašine koji se podrobno analizirao uređajima na matičnoj letjelici Chandrayaan-1 koja sada oko Mjeseca kruži na planiranoj orbiti svega stotinu kilometara iznad površine.

Sve dosad planirane radnje uspješno su izvršene, izjavili su dužnosnici ISRO (Indian Space Research Organisation). Tijekom naredne dvije godine koliko se planira trajanje ove misije dobiti će se i trodimenzionalna mapa mjesečeve površine s prikazom raspodjele pojednih minerala i ruda, te možebitnih zaliha vode koje su od presudne važnosti za naredne svemirske misije k Mjesecu.

Iako u nekim medijima osporavan znanstveni kapacitet i opravdanost projektiranja i slanja MIP-a u sklopu misije Chandrayaan, treba reći kako se ovim eksperimentom zapravo testirao cijeli niz novih tehničkih i komunikacisjkih sustava a koji će se koristiti u narednim Indijskim (i ne samo njihovim!) misijama k Mjesecu. Prva od njih planira se za 2012. godinu u suradnji s Ruskom svemirskom agencijom. Mjesto MIP-a tada će se na matičnoj letjelici nalaziti znatno složenije sklopovlje, koje ima za cilj na Mjesečevu površinu meko dopremiti Mjesečev rover Ruskog porijekla.

(15.11.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
  

Chandrayaan 1 spreman za Mjesec

INDIJA ŠALJE LETELICU NA MESEC

Indijska letjelica uskoro kreće k Mjesecu

INDIJSKA LETJELICA U ORBITI OKO MJESECA