Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astronautika
Iranski svemirski (NE)uspjeh
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

 

 Kliknite na ilustraciju  
Rastući Iranski svemirski kapaciteti jasno pokazuju kako je ta mnogoljudna islamska zemlja na naftnim poljima jednom nogom već zakoračila u svemirsko doba.

Iranska svemirska agencija objavila je proteklog mjeseca kako je lansiranje njihovog prvog satelita vlastitom raketom nosilocom Safir-e Omid (Ambasador Mira) u cijelosti bilo uspješno. S druge strane američka administracija pokušava osporiti taj uspjeh rastuće islamske tehnologije izjavivši kako je zapravo bila riječ o totalnom neuspjehu i raspadu rakete ubrzo nakon lansiranja. Taj svoj stav opravdavaju "analizom" u kojoj ističu kako je u medijima prikazano samo lansiranje i nekoliko sekundi leta rakete te kako su iranski znanstvenici lažirali informacije o uspješnom lansiranju i dopremanju satelita u orbitu. Službena Rusija ostala je bez komentara na američke ispade.

Potvrdu je li ili nije Iranski satelit dospio u orbitu vjerojatno nikakada nećemo s sigurnošću dobiti. Naime u teretnom prostoru rakete nalazio se takozvani "glupi satelit", model izrađen u mjerilu ali bez tehničkih uređaja koji služi za ispitivanje dinamičkih parametara pri letu rakete, te on neće poslati nikakve podatke na Zemlju.

S druge strane Iran uzvraća medijski udarac izjavom njihova predsjednika Mahmouda Ahmadinejada kako će nacija u narednih deset godina lansirati prvog Iranca u svemir vlastitim snagama. To se mora dogoditi prije 1400. godine prema Iranskom kalendaru (2021. po našem kalendaru, op.a.), izjavio je Ahmadinejad. Dugogodišnja uradnja s Rusima i Kinezima uvelike će im pomoći u tom naumu. Prije tri godine ruskom raketom nosilicom uspješno je u orbitu postavljen prvi iranski umjetni satelit operativne namjenje na području telekomunikacija.

Bilo kako bilo izvjesno je da Iran posjeduje tehnologiju za izradu atomske bombe, a sada i raketnu tehnologiju sposobnu da razorno oružje dopremi na bilo koju točku Zemaljske kugle a to je ono što zapravo brine amerikance.

 

(13.09.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

IRANSKI SVEMIRSKI PROGRAM

Iranska baklava u kosmosu