Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
Iranska baklava u kosmosu
 

Vaši komentari

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

23. avgust. 2008.

Ako je verovati njihovoj državnoj televiziji, (a zašto ne bi), do 2018. godine Iran će poslati čoveka u kosmos. To je objavljeno samo dan nakon nedavne šokantne vesti da je Islamska Republika poslala maketu jednog satelita u orbitu oko Zemlje.

 Kliknite na fotografije

Iako su sve oči na Zapadu (čitaj USA) uprte ka Iranu i njegovom tzv. nuklearnom programu, Iran je sve iznenadio vešću da je prošle nedelje raketom domaće proizvodnje "Safir" ("Glasnik") poslao jednu probnu maketu satelita u orbitu. Obaveštajni podaci govore da su Iranci najviše koristili domaću tehnologiju i pamet, ali uz doping opremom koju tajno nabavljali od Kineza, severnih Korejanaca i sl.

Američki špijuni su brže–bolje javili da se ubrzo nakon objavljivanja vesti o uspešnom lnsiranju raketa usled vibracija raspala, ali ostaje činjenica da je to ipak veliki tehnološki napredak za Iran.

Jasno je i mojoj babi da su Zapad, ali i Rusi, uznemireni činjenicom da ako su u stanju da lansiraju satelit u orbitu, onda Iranci poseduju i dalekometnu balističku tehnologiju kadru za moguće ratovanje na zemlji. Naravno, iranski predsednik Mahmoud Ahmadinejad odbacuje ovu tvrdnju kao krajnje proizvoljnu... Ipak, ostaje činjenica da ove rakete imaju domet od preko 2.000 km, što je dovoljno da pogode američke ili izraelske vojne baze i postrojenja u Zalivu.

Dok ih drugi optužuju da pokušavaju da proizvedu nuklearne glave za svoje moćne rakete, Iranci odgovaraju da samo žele da proizvode jeftinu električnu energiju, i tako još više izvoze svoje ogromne rezerve nafte i zemnog gasa.

Još u februaru ove godine Iranci su napravili pravu pometnju kada su u cilju svog satelitskog programa testirali jednu domaću balističku raketu velikog dometa. Tada su izjavili da će uskoro izvsti još dve slične probe.

Amerikanci smatraju da je vreme ovih lansiranja izabrano krajnje "nesrećno", jer je, između ostalog, to jedan od razloga potrebe za postavljanjem antiraketnog odbrambenog štita u Poljskoj.

"Jedan od ciljeva iranskog 10–godišnjeg svemirskog programa jeste da u tom periodu pošalje čoveka u svemir," izjavio je za državnu televiziju Reza Taghizahed, predsednik Iranske aeronautičke organizacije.

"U toku sledećih 6 meseci objavićemo tačan datum tog lansiranja," obradovao je on svoje sugrađane.

Reza je otkrio da u izgradnji budućeg satelita, koji će biti nazvan Basharat ("Dobre vesti"), Iran sarađuje sa drugim zemljama islamskog sveta. Takođe je rekao da su sa Rusima i nekim komšijskim zemljama u toku pregovori o mogućem lansiranju čitave serije drugih satelita.

Iako Amerikanci javljaju da je lansirna raketa otkazala neposredno nakon lansiranja, ne dosegavši željenu visinu, Charles Vik, analitičaristraživačke grupacije GlobalSecurity.org, javlja da je raketa ipak uspela da startuje drugi stepen bustera i pruži obilje podataka koji će pomoći unapređivanju lansirnog sistema.

(23.08.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

 

IRANSKI SVEMIRSKI PROGRAM