Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
kosmonautika
Dobro jutro u svemiru
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 

Jeste li znali da jedan dan astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji traje svega nešto više od 90 minuta? Na visini od 350km iznad Zemlje i pri brzini od preko 28.000km/h dan i noć izmjenjuju se svakih 45 minuta.

Evo kako izgleda jedan kratki "orbitalni" dan deseteročlanoj posadi raketoplana Discovery i ISS-a. Dobro jutro započinje izlaskom Sunca u plavičastom tračku Zemljine atmosfere.

  Kliknite na ilustraciju        
Sunce brzo izlazi iznad Zemljine atmosfere.

Na slici vidimo rep raketoplana Discovery a pored njega veliku robot-ruku za manipulaciju teretom u svemiru.

Dok dio astronauta provodi znanstvene ekperimente unutar ISSa, drugi održavaju kondiciju satima vježbajući na specijalnim spravama kako bi usporili gubitak koštane mase koju izaziva boravak u bestežinskom stanju. Napolju, u otvorenom svemiru astronauti Mike Fossum i Ron Garan instaliraju posebnu kameru na mali Japanski modul JPM (Japanese Pressurized Module) koja će služiti za nadzor operacija pomoću robot ruke novog modula "Kibo".

  Kliknite na ilustraciju        
Astronauti Mike Fossum (lijevo) i Ron Garan (desno) za vrijeme "svemirske šetnje"

Adrenalinski užitak astronauta za vrijeme rada na otvorenom ponajviše je stresan kontrolorima misije na Zemlji koji nadziru svaki njihov korak i paze da nešto ne pođe mimo plana. Pogled iz drugog kuta otkriva nam modularnu konstrukciju ISS-a poradi čijeg završetka flota američkih raketoplana odrađuje svoje posljednje misije u svemir prije umirovljenja nesigurnih letjelica.

  Kliknite na ilustraciju        
Novopostavljeni japanski modul Kibo (lijevo), u centru slike gore nalazi se mali Japanski logistički modul, modul Harmony je u sredini, desno je laboratorij Destiny a skroz lijevo vidimo raketoplan Discovery

Prije nego li će ISS ponovu ući u Zemljinu sjenu, dvoje astronauta (jedan iz Japana drugi iz SAD) unutar modula Kibo postavljaju elektroničku opremu sklopljenu u Koreji na ISS dopremljenu ruskim transportnim brodom "Progres", a ona će pored Japanskim služiti i drugim međunarodnim znanstvenim projektima u svemiru.

  Kliknite na ilustraciju        
Postavljenje elektroničkih komponenti unutar modula "Kibo"

Međunarodna svemirska postaja ISS, rezultat je suradnje Rusije, SADa, Europe, Japana i još niza manjih partnera u zajedničkoj misiji – osvajanja svemira u mirnodopske svrhe za dobrobit čovječanstva.

(12.06.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

Šta kao prigusti u svemiru?

Ruski Deda Mraz

Toalet na ISS-u ponovo u funkciji