Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Kasini
 

Sadržaj AM

 
sateliti
Mora na Titanu?
 
Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

14. 03. 07

Mora?

Juče su agencije javile da je na najvećem Saturnovom mesecu, otkrivena površina nečega što jako podseća na more - verovatno metana ili etana - a veličine je Srbije, Hrvatske i Rumunije zajedno!

Otkriće koje je načinila međunarodna kosmička sonda "Cassini", došlo je kao poručeno za istraživače, jer se već jako dugo teoretiše o postojanju sličnih mora na Titanu, budući da se i metan i etan, kao i druga organska jedinjenja, nalaze u sastavu njegove azotne atmosfere. Do sada je na ovom satelitu veličine planete "Cassini" otkrio samo skupine manjih jezera.

Koristeći vizuelne i radarske snimke naučnici su u blizini severnog pola Titana nedvojbeno otkrili najmanje dva metanska mora.

Letilica je takođe na površini otkrila i jednu jezersku strukturu, veliku kao čitava Srbija.
Iako nema precizne naučne definicije od čega bi ta mora i jezera mogla biti sačinjena, naučnici su zbog velikih dimenzija skloni da ih već sada tretiraju kao mora.

Model funkcionisanja gejzira na Enceladi

Da podsetim, Titan je jedan od vrlo malog broja satelita u Sunčevom sistemu koji poseduje značajniju atmosferu, a naučnici još uvek razbijaju glavu zašto je to tako i šta je njen izvor na Titanu. Metan je na Zemlji zapaljiv gas, ali je zbog pritiska i niske temperature na Titanu on tamo u tečnom stanju.

(14.03.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se