Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
kosmonautika
PRVA KINESKA MISIJA K MJESECU
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
    Kliknite na sliku
dugi_mars.jpg (92209 bytes)
Kineska raketa "Dugi Marš 3" kojom će biti izvršeno lansiranje robotičke letjelice "Chang'e-1" ka Mjesecu

Prošlog tjednja je Huang Chunping, direktor raketnih programa Kineske svemirske agencije, potvrdio kako će Kina u drugoj polovici ove godine lansirati svoju prvu robotičku letjelicu ("Chang'e-1") prema Mjesecu, a samo lansiranje izvršiti raketom "Dugi Marš – 3".

Dodao je kako je to početak kineskog programa istraživanja Mjeseca koji će se nastaviti "mekim" spuštanjem letjelice 2012., te misijom uzimanja uzoraka Mjeseca i njihovim dopremanjem na zemlju 2017., a sve će koluminirati 2022. za kada Kina planira spustiti čovjeka na Mjesec.

- U Kini postoji tehnologija koja nam to omogućava i politička volja koja će osigurati dovoljna financijska sredstva za provedbu programa, rekao je Chunping u izjavi za medije.

"Chang'e-1" orbitirati će oko Mjeseca i izučavati površinu, izraditi 3D atlas Mjeseca te prikupiti podatke za naredne misije k Zemljinom prirodnom satelitu, a važno je i ispitivanje čitave Kineske tehnološke logistike od obrade podataka, upravljanja letjelicom pa do neprestanog komunikacijskog kanala za obradu i protok informacija.

Kinezima sada predstoji testiranje i izrada jačih raketa-nosača klase "Dugi Marš-5" koje u Zemljinu orbitu mogu iznijeti teret od 25 tona, što je neophodno za lansiranje svemirskih brodova sa ljudskom posadom prema Mjesecu.

Krajem 2003. godine Kina je postala treća nacija koja je samostalno lansirala čovjeka u svemir, uspjeh je ponovljen 2005. sa dva astronauta a prije održavanja ljetnih olimpijskih igara u Pekingu 2008. u svemir će poletjeti "Shenzhou VII" sa troje astronauta od kojih će dvojica izaći iz svemirskog broda i obaviti svemirsku šetnju.

(14.03.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

Kinez u svemiru (oktobar 2003.)

Kineskinja u svemiru

Kina lansirala satelit

Učestala lansiranja satelita iz Kine

Kina šalje dva astronauta u svemir

KINEZI PONOVO U SVEMIRU?

KINA POTVRDILA LANSIRANJE LJUDSKE POSADE KRAJEM GODINE (16.01.2005.)

Kineska kosmonautika