Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
NOVA OLUJA UGROŽAVA SPIRIT
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

Surovo podneblje na Marsu početkom tjedna zauvijek je ugasilo elektronički život NASAine letjelice Mars Phoenix Lender. No tu nedaćama nije kraj. Jedan od dva aktivna rovera na Marsu - Spirit nalazi se u veoma ozbiljnim problemima i već danima izostaje komunikacija s njime!

 Kliknite na ilustraciju  
Spiritovi solarni paneli potpuno prekriveni prašinom i pijeskom jedva da uspijevaju iskoristiti pokoju Sunčevu zraku za proizvodnju električne energije.

Iako se mnogi laici pitaju kako to da NASA nije ugradila svojevrsne "brisače" od nekoliko stotina USD na letjelicu vrijednu stotine milijuna USD, treba reći kako je Marsova prašina stotinama puta sitnija od Zemaljske te kako u ovom trenutku nemamo tehnologiju kojom bi s njom mogli izaći na kraj. Samim time "brisači" kakve Zemljani mogu i znaju proizvesti na Marsu bi bili – beskorisni.

Ledena zima i oblačno nevrijeme iznad područja poznatog pod nazivom Gusev krater gotovo je u cijelosti onemogućilo prodor Sunčevih zraka do solarnih panela rovera Spirit. Inženjerima misije "otrov na ranu" nadodala je i fina Marsova prašina koja je tijekom proteklih tjedana prekrila solarne panele te rover dobija samo 89W/h energije na dan. To je najniža zabilježena razina prikupljene energije od početka misije Marsovih istraživačkih rovera Spirit i Opportunity prije gotovo pet godina. Sa svega 10% potrebne energije Spirit ne može funkcionirati te mu je tijekom vikenda poslana serija naredbi da isključi sve nepotrebne instrumente i zadrži samo vitalne funkcije. Prevedeno na ljudski jezik, rover sada treba samo spavati, tek tu i tamo povremeno udahnuti zrak a otkucaji njegova srca svedeni smanjeni su na 3-4 po minuti, tek toliko da se održi na životu.

Nije sasvim sigurno da je Spirit ove naredbe i primio, obzirom da se od subote nije oglasio. Prema riječima Johna Callasa iz NASAina JPL laboratorija, prve kratkotrajne signale s Spirita očekujemo tek ovog petka. No čak i u slučaju da rover nije primio naredbu s Zemlje, programska podrška na samom roveru automatski bi ga u sličnim situacijama prevela u modus štednje energije i javljana Zemlji kada se za to stvore uvjeti.

Da se ovako nešto dogodilo početkom zime u krateru Gusev koji je smješten na južnoj Marsovoj polutci, to bi moglo značiti kraj za misiju. No u NASAi su optimistični, ljeto se pomalo budi na ovoj strani crvene planete. Metereološka prognoza pokazuje kako bi se nebo uskoro moralo razvedriti a nadaju se kako će u međuvremenu i neki od "dust devila" (iznenadne manje pijavice koje se stvaraju na Marsu), proći iznad rovera te, kao više puta dosad, počistiti solarne panele od prašine i pijeska. Dogodi li se ovakakv scenario, rover bi trebao krenuti prema omanjem krateru udaljenom nekih tristotinjak metara od sadašnje pozicije i istražujući ga provesti u njemu Božićne blagdane.

U suprotnom, rover bi mogao ostati na sadašnjoj poziciji još nekoliko tjedana sve dok razina električne energije nebude dovoljno za minimum tehničkih i znanstvenih operacija.

Dodatni je problem što će se između Zemlje i Marsa od 29. novembra do 15. januara ispriječiti Sunce te nikakva radio komunikacija s letjelicama na i oko Marsa neće biti moguća. U tom vremenu svi ti izaslanici čovječanstva biti će u potpunosti prepušteni sami sebi.

(13.11.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
  

ISTRAŽIVANJE PLANETE MARS

Pijavice oko MPL-a na Marsu