Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
Novi Robot za surovi Mars preživio Zemaljske nedaće
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 Kliknite na ilustraciju  
Računalni prikaz MSL na Marsu

Marsova znanstvena laboratorija – MSL (The Mars Science Laboratory) upravo je preživjela ovozemaljske probleme nedostatka novca u američkoj svemirskoj agenciji – NASAi.

U Robotičko vozilo veličine omanjeg terenca pogonjeno nuklearnim generatorm koji ga čini neovisnim o slabašnom Suncu na Marsu (koje je izvor električne energije za napajanje baterija na dosadašnjim misijama) polažu se velika očekivanja u novi ciklus mikrobioloških i geoloških istraživanja crvene planete.

Predviđen za lansiranje tijekom 2009. godine projekt je zapao u financijske teškoće zbog velikog prekoračenja planiranih troškova uzrokovanih cijelim nizom tehničkih problema koje zahtijevaju parametri misije. Mike Griffin iz NASA i Ed Weiler iz američkog znanstvenog udruženja postigli su dogovor kojime je u osiguran nesmetan daljnji rad na ovom projektu. Doug McCuistion, direktor NASAina Mars Exploration Programa izjavio je danas, kako će tijekom januara 2009. projekt nanovo biti predmet rasprave i odlučivanja o njegovj budućnosti. Sada je vrijeme da se iznađu i poneka potencijalna riješenja, dodao je. U NASAi svi se slažu kako ciljana potraga za životom na Marsu spada u vrh prioriteta svemirskog programa. Svijesni su toga i ljudi u američkom kongresu te se stoga nadamo kako će se pronaći neophodan novac kako bi misija mogla biti realizirana. Nitko u NASAi ne zna koliko će još novaca točno biti potrebno. Čak i odgađanje lansiranja MSL-a s 2009. na 2011. ne bi puno promijenilo stvari po pitanju financija, ali bi znatno usporilo buduće misije. S početnih 1.5 milijardi USD troškovnik je zasad narastao na 1.9 milijardi USD a najmanje još nekoliko stotina milijuna USD će biti neophodno za kompletiranje letjelice.

Tehnički dio problema prvenstveno se odnosi na sustav padobrana te pogonski sustav ali i dijelove same konstrukcije te znanstvenih instrumenata. Ipak, usprkos svim problemima očekuje se početak testiranja velikog rovera tijekom studenog ili najkasnije prosinca u pustinjama Nevade i Kalifornije.

MSL će biti barem tri puta brži i znatno masivniji od postojećih rovera Spirit i Opportunity (MER A i B) s nekoliko puta većom autonomijom kretanja. Iskustva iz ovih misija već su implementirana u elektro-mehaničke i optičko-računalne sustave novog rovera.

Misiji postojećih rovera blizanaca MER zasad se ne nazire kraj. Iako projektirani da izdrže tri mjeseca oni već skoro petu godinu i dalje marljivo rade i istražuju geologiju Marsova tla. Pomalo se čini mogućom varijanta da kroz nešto više od dvije godine na Marsu imamo operativna tri robot vozila, što je i za projektante ovih "metalnih" izaslanika bila čista znanstvena fantastika.

Nakon svega ispada kako je međuplanetarnim robotičkim istraživačima lakše preživjeti u surovim svemirskim uvjetima nego ovozemaljske financijske probleme. Kada bi se vojska SAD svake godine odrekla samo jednog strategijskog bombardera tipa B-1 ili B-2 to bi bilo više nego dovoljno novaca za nekoliko međuplanetarnih robotičkih sondi. Slična je situacija i kod nas u Hrvatskoj, nakon sakupljenih iskustava i svjetski priznatih rezultata Astronomska udruga Vidulini već dvije godine bezuspješno traga za financijskim sredstvima kojima bi se nabavila potrebna oprema kako bi postali jedna od vodećih zvjezdarnica u svijetu. Troškovnik takvog projekta znatno je manji od cijene državnog Audi-ja ili BMW-a.

(16.10.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
 
Opremljen - Mars Science Laboratory