am@astronomija.co.yu

 

 

 Astronautika
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

misije
NASA obara rekord!
Preuzeto sa mejling liste Loznica
 

Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

 

23.02.2004.

Tokom prošle godine svi Nasini sajtovi zajedno su imali oko 2 milijarde pristupa. Od 3. januara 2004. pa do danas samo NASA Mars web portali su zabeležili preko

6,8 milijardi pristupa!!

Petina onih koji svakodnevno posećuju ova mesta na Internetu nisu iz Amerike. Roveri su postali svetski hit.

Juče je stigla i 10 000-ta jubilarna fotografija sa Marsa. Od toga Spirit je poslao 5782 a Oportuniti 4472 slika. MERA je prvi stigao na Mars, međutim zabušavao je skoro 2 nedelje tako da se Oportuniti ozbiljno približio. Radi poređenja treba znati da je tako cele tromesečne misije Mars Pathfinder poslato oko 15000 raznih fotki koje nisu bile veće od 256x256 piksela. Spirit i Oportuniti uglavnom šalju slike dimenzija 1024x1024 piksela.

Od spuštanja Spirita 3. januara pa do danas roveri su poslali preko 10 gigabita (bajt=8 bita) informacija! Mars Odisej je ubedljivo najzaposleniji jer preko njega ide 66% svih podataka koje roveri šalju na Zemlju. Evropski orbiter Mars Ekspres je takođe pritekao u pomoć.

Bukvalno SVE slike koje nam roveri pošalju se sa kašnjenjem od 12 h do 24 h nađu na MER web sajtu i to na adresi: http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/all/  

Veći snimak 39 k Veći snimak 202 k Veći snimak 211 k
Tri snimka sa gornje adrese

Te slike su sirove, neobrađene i u jpg formatu. Ovakav potez Nase zaslužuje sve pohvale. Ma i više od toga jer imamo priliku da posmatramo nove slike sa Marsa ponekad i pre nego što to urade naučnici.

Marsova kuglica, detalj sa
3. slike gore (vest o kuglicama pročitajte ovde

Naučne fotografije (sa telemetrijom u fits ili img formatu) će, pretpostavljam, biti dostupne svima za oko 6 meseci ili godinu dana.

Kako je najezda na Nasine servere ovih dana ogromna evo još jedne "vau!" činjenice. Da ne bi došlo do zagušenja i usporavanja prenošenja podataka NASA koristi 1000 servera razbacanih po celoj planeti!

I još jedna zanimljiva stvar o kojoj će, siguran sam, biti dosta reči kasnije. Za par nedelja, ako se ovakva poseta nastavi, Mars Exploration Rover misija će postati najveći događaj u istoriji Interneta! A i zaslužila je.

Na kraju nove rubrike na MER sajtu: 3D slike (potrebne su crveno-plave naočari) http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/3d/  

Panorame http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/panoramas/  

Uživajte.

(februaar 2004.)

vrh