Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
kosmonautika
Neuspjela analiza uzoraka Phoenixa
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 
 Kliknite na ilustraciju  
Robot ruka sprema se ispustiti uzorke tla iznad vratašaca komore TEGA
Uzorci Marsova tla na pravom su mjestu iznad vibrirajućih vratašaca komore mikrolaboratorije TEGA, no unutar komore nema ništa?! bar tako pokazuje elektronika

11.06.2008.
Prva analiza Marsova tla na prisustvo vode i mikroorganizama u mikrolaboratoriji (TEGA) Mars Phoenix Lendera nije uspjela!
Prema pristiglim snimcima s letjelice vidi se kako su uzorci tla iz robotičke ruke iskrcani na pravom mjestu, na vibrirajućim vratašcima komore za ispitivanje. No senzori u komori kazuju kako unutar nje nema ništa!? U kontroli misije pomalo su zbunjeni i ne znaju što je pošlo po zlu. U svakom slučaju na rezultate prve analize Marsova tla morati ćemo pričekati još barem nekoliko dana, dok se problem ne razriješi i otkloni.

Uzorkovanje Marsova tla počelo je još 05. juna kopanjem 2.35m dugačke robot-ruke po površini Marsa. Za prvo ispitivanje uspješno je uzeto tlo neposredno pokraj kamenčića nazvanog "Baby Bear" (Medvjedić), uslijedila je analiza i snimanje uzorka tla još u košari robotičke ruke, a zatim je uzorka ispušten na vratima laboratorije. Sve do tada nije bilo nikakvih problema. No elektronički osjetnici u TEGA laboratoriju nisu pokazali da tamo ima išta za analiziranje?!

Znanstvenici vjeruju kako je zapravo sve u najboljem redu, sve provjere sustava pokazuju kako nema neispravnosti ili grešaka, stoga će prije nastavka analize i uzimanja novih uzoraka površine morati detaljno pregledati i ispitati sve opcije što je to pošlo po zlu.

Nekoliko je potencijalnih uzoraka; moguće je da su osjetnici u TEGA projektirani da zabilježe isuviše male komadiće tla, ukoliko su oni veći ili kompaktniji TEGA sustav ih neće registrirati iako se nalaze u laboratoriju! Moguće je i da su komadići tla preveliki pa kroz vibrirajuća vratašca nisu mogli pasti u komoru. Moguće je i da je došlo do krive razmjene informacija između vibratora vratašaca i senzora vibratora, možda jedan ili drugi ne rade ili rade nepravilno pa je rezultat isti – nama uzoraka u TEGA. Najvjerojatniji uzrok problema vjerojatno je neispravan osjetnik u samoj komori laboratorije, no znanstvenici moraju biti sigurni prije nego nastave s istraživanjima.

Zastoj u istraživanjima koji je sada generiran ipak nije ozbiljan, ima se dovoljno vremena za cijeli 90 dnevni program. Ukoliko se pokaže da je jedna komora/vratašca neispravna, na MPL ih ima još sedam! Računalni sustavi današnjih letjelica projektirani su tako da imaju sposobnost samodijagnostike, popravaka i premošćivanja problema čak i kada oni na prvi pogled izgledaju veoma loše. Podsjetimo se "porođajnih muka" rovera "Spirit" od prije četiri i pol godinekada je isti zamalo izgubljen zbog programsko-računalne pogreške. Nekoliko dana "intenzivne njege" znanstvenog tima riješilo je probleme već otpisanog rovera, koji i dan danas uspješno krstari Marsom i istražuje svijet naših želja.

(12.06.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

NAJAVA: PHOENIX IZ MINUTA U MINUT

 

"PHOENIX MARS" - ZELENO SVIJETLO ZA CRVENI PLANET

Marsovska sonda Feniks ponela biblioteku na crvenu planetu.

Phoenix Mars Lander: Entry Descent and Landing

Phoenix Mars Lander: Entry Descent and Landing