am@astronomija.co.yu
 
 
 Astronautika
 
NSPoint
 

Sadržaj AM

 

 

astronautika
"PHOENIX MARS" - ZELENO SVIJETLO ZA CRVENI PLANET
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu


06.06.2005.
Pasadena, JPL, NASA

Phoenix, FOTO: NASA, Veća 100 K

Proteklog je vikenda NASA objavila kako je dobila zeleno svijetlo od državne administracije za slanje robotičke misije "Phoenix Mars" na Mars tijekom 2007. godine. Letjelicu će izraditi "Lockhed Martin Space System" iz Denvera. Ovaj je projekt dio "Mars Scout" programa koji ima za cilj istraživanje Marsa tzv. nisko-budžetnim misijama. Lansiranje 386 milijuna US$ vrijedne misije uslijediti će u avgustu 2007. godine, a na cilj, Marsovu sjevernu polarnu regiju, stići će nakon devet mjeseci međuplanetarnog putovanja, u maju 2008. Predviđeno vrijeme rada "Phoenix Marsa" je 90 dana.

Ukoliko sve protekne po planu biti će to prvo istraživanje polarnih predjela Marsa, za kojeg se nadamo dobiti odgovore o geološkoj povijesti vode na Marsu i mogućnosti da mikrobi (pre)žive u ledu. Suprotno sadašnjim NASAinim mobilnim robotima "Spirit" i "Opportunity", "Phoenix Mars" će biti stacionarna laboratorija opremljena mnogobrojnim instrumentima, uključivo i robot-ruku, te minijaturnu laboratoriju za analizu uzoraka, uz obveznu panoramsku i druge kamere.

Zanimljivo je napomenuti kako je "Phoenix Mars" još 2001. godine u sklopu misije "Mars Surveyor" trebao stići na Mars, međutim tada je ova misija stopirana zbog nerazjašnjenih okolnosti gubitka prethodnika iz 1999. godine ("Mars Polar Lender") neposredno prije slijetanja.

Točno mjesto slijetanja "Phoenix Marsa" biti će određeno na temelju informacija koje će poslati "Mars Reconnaissance Orbiter" čije lansiranje slijedi tijekom avgusta ove godine.

U međuvremenu inženjerima "Lockhed Martina" slijedi prilagodba novog-starog lendera iz 2001. godine, njegovo opremanje novim, kvalitetnijom i robusnijim instrumentima, te razna druga poboljšanja svih sustava letjelice i lendera kako bi se osiguralo sigurno lansiranje, putovanje i, naposlijetku, uspješno spuštanje na crveni planet – Mars.

(06.06.2005.)

vrh