Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
kosmonautika
Prva panoramska fotografija Mars Phoenix Lendera
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 
 Kliknite na ilustraciju  
Panoramski pogled uokolo mjesta slijetanja MPLa

Zahvaljujući sustavu Phoenix Surface Stereo Imager (SSI) načinjena je prva cijelovita panorama uokolo mjesta slijetanja Mars Phoenix Lendera na Marsu. Panoramska fotografija je sastavljena od nekoliko desetaka pojedinačnih fotografija koje su snimljene tijekom prva četiri dana boravka MPL na Marsu, u različitim dijelovima dana što objašnjava da su neki kadrovi svijetliji a neki tamniji, ovisno o svjetlosnim uvjetima. Uočavaju se tragovi djelovanja retro raketa uokolo MPLa, podignuta robot ruka namijenjena za kopanje i uzimanje uzoraka površinskih i ispodpovršinskih slojeva marsova tla te odbačeni padobran koji je usporio brzinu spuštanja letjelice do neposredno iznad površine kada su se aktivirale retro rakete za meko slijetanje.

Biti će potrebno još nekoliko dana da se provjere svi sustavi letjelice, a posebice njena stabilnost prije nego se narednog tjedna pristupi kopanju tla. Na osnovi spektroskopskih mjerenja izraditi će se plan i redosljed uzimanja uzorka površine te potom slijedi njihova analiza u mikro laboratoriju MPLa.

Spomenuta SSI kamera smještena na robot ruci omogućiti će čak šest puta bolju rezoluciju mikroskopskih struktura površine od one koju imaju roveri Spirit i Opportunity.

NASAini znanstvenici posebno spominju uspješno odvajanje robot ruke od sustava tkz. biobarijere kojom je ona posebno sterilizirana na Zemlji kako ne bi došlo do kontaminacije uzoraka Marsova tla s mikroorrganizmima s Zemlje.

(04.06.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

"PHOENIX MARS" - ZELENO SVIJETLO ZA CRVENI PLANET

Feniks spreman za uzletanje

Marsovska sonda Feniks ponela biblioteku na crvenu planetu

PHOENIX - iz minuta u minut