Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astronautika
MESSENGER nišani Veneru po drugi put
 
Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

12. 1. 2007

Dok su ljudi svuda u svetu slavili Novu godinu, za operatore i naučnike koji nadgledaju sprovođenje misije "MESSENGER" (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry and Ranging) ka Merkuru, nije bilo odmora – štaviše, radilo se u tri smene. Razloga je bilo na pretek.

Trebalo se pripremiti za trinaesti manevar za korekciju putanje letilice (TCM–13), prvi otkako je letilica razminula Veneru u oktobru prošle godine. Manevar je uspešno izvršen 2. januara, i sonda je postavljena na putanju koja će je 5. juna 2007. godine ponovo, po drugi put od lansiranja, dovesti do Venere. Sprovedeni manevar je izveden u pravcu 41,7° u odnosu na liniju letilica–Sunce, i promenio je brzinu sonde za 25,6 m/s (92,16 km/h).

"MESSENGER" je lansiran 2004. a do svog odredišta, Merkura, stići će tek u martu 2011. godine. U orbiti ove slabo posećivane planete (ovo je tek druga misija u istoriji!) zadržaće se najmanje godinu dana, i u periodu od 2008. do 2009. okrenuće se svega 3 puta oko nje.

Prvi put do sada, uključivanje motora je izvedeno iz tri dela, tzv. "komponente", a sve u cilju zaštite osetljivih delova letilice od pregrevanja usled direktnog izlaganja Suncu. Tri umesto dve komponente su se pokazale bolje i za uštedu goriva u najmanjem od nekoliko rezervoara na letilici.

"MESSENGER" se trenutno nalazi na oko 130,51 milion kilometara od Sunca. Od pogubnog zračenja Sunca, letilicu i osetljive instrumente čuvaju posebni "suncobrani", projektovani specijalno za ovu svrhu.

Kontrolori misije iz laboratorije "Johns Hopkins University Applied Physics" u Laurelu, u državi Merilend, pratili su izvođenje navedenog manevra, komunicirajući s letilicom uz pomoć moćnih NASA–inih antena za praćenje u Goldstonu, u Kaliforniji. Odvojene komponente manevra, koje su redom trajale oko 1.670 sekundi (27 min. 40 s), 97 sekundi (1 min. 37 s) i 1.640 sekundi (27 min. 20 s), počele su 10 sati (po našem) pre podne i trajale do 4 h popodne.

Sada kada je TCM–13 uspešno priveden kraju, tim je okrenut ka softverskim pripremama za naučna osmatranja Venere tokom juna. Tokom sledećih meseci tim će imati još najmanje tri šanse za korigovanje trajektorije "MESSENGERA" pre nego što se poslednji put približi Veneri. Njena gravitacija će pomoći letilici da znatno uštedi gorivo i dobije dodatnu brzinu pre nego što krene ka svom konačnom odredištu.

Od lansiranja 3. avgusta 2004. godine, proteklo je oko 900 sati; do Merkura letilicu čeka još 1.600 sati leta.

Ovde je zgodna prilika da napomenem da je između 7. i 14. decembra prošle godine bila retka prilika da se posmatra jedinstvena igra Merkura, Marsa i Jupitera. Takav događaj se naziva planetni trio, i označava da se planete nalaze u zamišljenom krugu na nebu prečnika manjeg od 5 stepeni.

Desetog decembra, planete su se nalazile u krugu čiji prečnik je bio još i manji – svega 1°.

(16.01.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index

Misija zapela na rampi  (30.6.2004.)

Messenger kreće? (28.07.2004)

Lansiran Messenger

***

Neobična planeta Merkur

Dan na Merkuru