Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
messenger
Venus 2 Flyby

Vaši komentari

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

7 .7. 2007.

Venera kako ju je video Messenger

Prve slike načinjene tokom drugog preleta Venere su tu! Svemirski brod koji hita ka Merkuru je 5. juna proleteo na samo 338 km od Venere, čime je njegova orbita oko Sunca modifikovana na takav način, da je letilica sada mnogo bliža ciljnoj planeti. Prelet je pružio šansu i dvema kamerama, poznatim kao Mercury Dual Imaging System (MDIS), da urade svoj posao.

Jedna uskougaona, a druga širokougaona kamera, koje će poslužiti za mapiranje površine Merkura, pratiće i varijacije u spektru površine i pribavljati topografske informacije o Merkuru. Ipak, u ovom slučaju su napravile i seriju snimaka Venere.

Svi znamo da je Venera globalno prekrivena slojem oblaka koji predstavljaju nesavladivu prepreku za MDSI,“ izjavio je Mark Robinson, član MESSENGER–ovog naučnog tima i profesor sa Arizona State Universityja. „Ovaj jedan frejm je samo deo kolorne sekvence koja je poslužila za poslednju kalibražu širokougaone kamere pred prvi prelet Merkura sredinom sledećeg januara. Tokom narednih par meseci kamera–tim će se udubiti u analiziranje 614 fotografija koje su načinjene tokom Venus2 prilaza, sa ciljem da što bolje podese kolor–senzitivne parametre i što preciznije shvate geometrijska svojstva instrumenta.“

Oba postavljena cilja su presudna za izvršenje glavnih zadataka ovih instrumenata kada letilica jednom stigne do Merkura: Shvatanje različitosti u boju površine i njena relacija sa varijacijama u sastavu kore; i osiguranje preciznog kartografisanja detalja Merkurove površine. „Primarne analize prvih Venerinih fotografija ukazuju da su kamere u odličnom stanju i da su spremne za januarski susret sa Merkurom,“ dodao je Robinson.

Nakon što je napravio stotine slika Venere prilikom bliskog susreta, MESSENGER je okrenuo svoje instrumente ka njoj i prilikom odlaska. Prva takva slika je načinjena 6. juna u 12:58 po Griniču, a poslednja 7. juna u 02:18 (u 04:18 po našem). Tokom tih 25 sati i 20 minuta, letilica je prešla 833.234 km (više nego dvostruko rastojanje Zemlja–Mesec) prosečnom brzinom od 9,13 km/s (33.000 km/h) u odnosu na Veneru.

Slike znače veliki good–bye za Zemljinu sestru, a takođe i značajan izvor podataka za tim zadužen za podešavanje kamera.“ izjavio je ushićeni Robinson.

Ako gledamo ovaj MESSENGER–ov flyby kao gravitacionu pomoć letilici i kao trening za prilaz Merkuru, postigli smo ogroman uspeh,“ izjavio je glavni istražitelj misije, prof. Sean Solomon sa Karnegijevog instituta u Washingtonu. „Letilica je pogodila zadatu metu sa preciznošću od 1,3 kilometra, pomerivši potrebu za sledećom korekcijom putanje čak za juli. Svi instrumenti su radili punom parom, i potrudićemo se da objavimo rezultate što pre.“

Gde je trenutno MESSENGER i koliko je prešao, vidi ovde http://messenger.jhuapl.edu/

Lepa serija slika odlazeće planete, viđena okom seta kolor–kamera MDIS sa letilice MESSENGER (Mercury Surface, Space Enviroment, Geochemistry and Ranging). MDIS je samo jedan od 7 instrumenata na letilici. Otvor kamera je velik samo 12 x 12 cm. Poseduju 12 filtera. Obe kamere ispisuju po 1024 piksela u svakom redu i u svakoj koloni, tako da imaju ukupno preko milion piksela po slici.

 

 

(07.07.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

 

Messenger