am@astronomija.co.yu

 

 

 Letovi
Neki istorijski letovi
Komete

u AM
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

roseta
Rozeta - susreti sa asteroidima
Određeni asteroidi koje će Rozeta da poseti
 
Susret sa asteroidom. Umetnička predstava

Primarni cilj Rosete, evropske letilice koja je lansirana 2. marta ove godine, je susret sa kometom 67P/Churyumov-Gerasimenko. Ali do tog susreta, do koga će doći 2014. godine Rozeta će imati i druge zadatke zavisno od količine goriva kojim bude raspolagala, što je opet zavisilo najviše od uspešnosti lansiranja i preciznosti uvođenja letilice u međuplanetarnu orbitu. Svaka korekcija, logično, podrazumeva trošenje dodatne količine goriva koje letilica nosi sa sobom.

Kako je do sada sve proteklo izuzetno uspešno, na osnovu informacija iz Evropskog svemirskog operativnog centra (European Space Operations Centre -ESOC) u Nemačkoj, naučni tim koji rukovodi Rozetom mogao je da odredi dva asteroida od visokog naučnog interesa koje će Rozeta na svom putu do komete da poseti.

Odluka je plana na asteroide Steins i Lutetia koji se nalaze u glavnom asteroidnom pojasu. Ovaj pojas se leži između orbite Marsa i Jupitera.

Setins je prilično mali asteroid, prečnika nekoliko kilometara. Rozeta će ga posetiti 5. septembra 2008. na razdaljini od oko 1700 kilometara i to u svom prvom prolaz kroz asteroidni pojas. Pored asteroida proleteće brzinom od 9 km u sekundu.

Lutetia je mnogo veći asteroid, sa oko 100 kilometara u prečniku. Pored ovog kamena Rozeta će da proleti, brzinom od nekih 15 km u sekundu, na razdaljini od 3000 kilometara, 10. jula 2010. godine. Biće to prilikom drugog prolaza Rozete kroz asteroidni pojas.

Prilikom ovih susreta Rozeta će da prikupi podatke o gustini i masi asteroida, doći će do podataka o njihovom sastavu, o temperaturi na njima te do podataka o gasovima i prašini koja ih okružuje.

Više o Rozeti: SVEMIRSKA SONDA "ROSETTA"

(mart 2004.)

vrh