Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
Sojuz TMA 12 uspješno sletio u Kazahstan
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 Kliknite na ilustraciju  
Prikaz trajektorije slijetanja svemirskog broda Sojuz TMA 12
Spasilački tim pomaže astronautima da izađu iz kapsule Sojuza TMA 12

Ruski svemirski brod Sojuz TMA 12 s troje astronauta uspješno je rano jutros u 05:34 po našem vremenu dodirnuo tlo prostrane stepe u Kazahstanu sjevero-istočno od grada Arkalyka.

Dvoje ruskih astronauta profesionalaca, Oleg Kononenko i Sergei Volkov te američki astronaut-turista Richard Garriott nisu imali problema pri spuštanju na Zemlju. Tijekom završne faze spuštanja kapsule s astronautima pomoću padobrana uz njih su već letjeli helikopteri spasilačke ekipe. Svega nekoliko minuta nakon ateriranja, spasilački tim izvadio je astronaute iz kapsule te ih prebacio u helikopter. U trenutku pisanja ovog teksta astronauti se nalaze na uobičajnim liječničkim pretragama. Kasnije, u toku dana, biti će prebačeni u Zvjezdani grad nedaleko Moskve.

Tijekom posljednja dva spuštanja Sojuza iz svemira dolazilo je do tehničkih pogrešaka koje su uzrokovale (neželjeno) aktiviranje sigurnosnog sustava za spašavanje astronauta u slučaju nužde te slijetanje po balističkoj putanji, zbog čega su astronauti trpjeli iznimno velika opterećenja (G) na organizam. Ruski inženjeri su u međuvremenu pronašli problem na letjelicama te su astronauti u svemirskoj šetnji od 10. jula skinuli neispravne piropatrone koje su služile za odvajanje modula Sojuza. Ovo je spuštanje proteklo točno prema planu i bez problema.

Kononenko (letni inženjer) i Volkov (komandant misije) boravili su na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) od 08. aprila kao članovi 17. permanentne posade. Njih su 12. oktobra došli zamijeniti amerikanac Mike Fincke i Yury Lonchakov. S njima je tada na turistički izlet doputovao i Richard Garriott, koji je za svoj let u svemir Ruskoj svemirskoj agenciji platio 30 milijuna USD.

Zanimljivo je spomenuti kako su i Volkov i Garriott, sinovi bivših astronauta, pripadnici druge generacije svemirskih letača. "Sada ćemo imati o čemu pričati", izjavio je Richardov otac – Owen Garriott koji je iz Moskve doletio u Kazahstan da bude blizu sina nakon slijetanja.

 

(24.10.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
 
Kakav otac takav sin - Uspješno lansiranje Sojuza k ISSu