Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
Kakav otac takav sin - Uspješno lansiranje Sojuza k ISSu
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 Kliknite na ilustraciju  
Pristanak Sojuza TMA na ISS

12. oktobrau 09:01 po našem vremenu s Ruskog raketodroma Baikonur smještenog u Kazahstanu uspješno je ka Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) lansiran svemirski brod Sojuz. TMA-13. Pored dvojice profesionalnih astronauta, rusa Yuri Lonchakova i amerikanca Mikea Fincke, treće mjesto u Sojuzu pripalo je astronautu-turistu Richardu Garriottu koji je za ovo svemirsko zadovoljstvo platio 30 milijuna USD. Richard, 47. svoje je bogatstvo stekao kao uspješni dizajner računalnih igara u SAD.

Njegov otac Owen Garriott (77) bio je profesionalni NASAin astronaut. Tijekom 1973. proveo je šesdeset dana u tadašnjoj američkoj orbitalnoj stanici Skylab. Pri lansiranju Sojuza, Owen je boravio u kontrolnom centru misije nedaleko Moskve kako bi ispratio sina u svemir, u Rusiji će ostati do njegova povratka, a za to vrijeme ima dogovorene susrete s bivšim ruskim astronautima.

Gerriott će u svemiru boraviti do 23. oktobra kada se zajedno s članovima dosadašnje, 17. ekspedicije, komandantom Sergeijem Volkovim i letnim inženjerom Olegom Kononenko, vraća na Zemlju u svemirskom brodu Sojuz TMA-12.

Kao kuriozitet spomenimo zanimljivost kako je i astronaut Sergei Volkov također sin od bivšeg ruskog astronauta Aleksandra Volkova, veterana dugotrajnih svemirskih letova.

Novopristigla posada na ISS (tkz. 18. ekspedicija) Lonchakov i Fincke instalirati će nove dijelove iznimno važnog sustava za odražavanje života te izvršiti mnogobrojne radove kako bi se ISS pripremila za povećanje permanentnih članova posade na šestero astronauta od svibnja naredne godine. Tijekom narednih šest mjeseci, koliko će Lonchakov i Fincke ostati u svemiru, očekuje ih prihvat nekoliko transportnih brodova tipa Progres, pilotiranog Sojuza te američkih raketoplana.

(16.10.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa