Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astronautika
Virus na ISS
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

 

 Kliknite na ilustraciju  
Virusi u svemiru opasniji su nego na Zemlji

Nakon mjesec dana šutnje američka svemirska agencija (NASA) potvrdila je kako se na jednom od laptopa koje astronauti koriste na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) iz još uvijek nepoznatih okolnosti uspo udomiti računalni virus.

Antivirusni sigurnosni sustav detektirao je virus tipa "računalnog crva" i stavio ga u karantenu. Pronađen je prilikom slanja-primanja elektroničke pošte, no još uvijek nije potpuno jasno kako je dospio na laptop jednog od astronauta. Za sada se metodom retrogradnog inženjeringa pokušava odmotati klupko i ustanoviti je li virus u svemir stigao putem elektroničke pošte ili se možda "pritajio" na memorijskim diskovima uz muziku i video. Sam virus spada u kategoriju programa koji osjetljive podatke (poput lozinki i dr.) šalje putem interneta svojim tvorcima.

Infiltracija računalnog virusa nije imala nikakav utjecaj na rad drugih računala ili sustava ISSa.

Usprkos svim sigurnosnim sustavima ovo nije prvi puta da astronauti imaju posla s virusima! Takve se stvari ne događaju često no jasno pokazuju kako na "hackerske" uratke nisu imuna ni računala u svemiru.

Ovaj je događaj potaknuo NASA da u budućnosti još više pripazi na sigurnost računalnih sustava u svemiru jer bi zloćudan programski paket u bližoj ili daljnjoj budućnosti potencijalno mogao ugroziti i ljude i tehniku.

 

(13.09.2008.)


Komentari

14.09.2008.

\"retrogradni inzenjering\" ?? :D
Valjda mislite na reverzni inzenjering...

Nebojsa Pesic


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

KAKVA JE BUDUĆA SUDBINA MKS

Šta kao prigusti u svemiru?

Ruski Deda Mraz

Toalet na ISS-u ponovo u funkciji

Dobro jutro u svemiru