Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
Posada ISS proizvedena u đubretare

 

Vaši komentari

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

23 .7. 2007.

Još jednom je i na delu dokazano da se danas za astronaute traže ljudi kadri da urade najraznovrsnije stvari – samo ih treba obučiti i to im zatražiti. Kakvi momci ...

Danas, u ponedeljak (23.07.2007.), u 12:35 po našem vremenu, astronaut i inženjer Clayton Anderson i komandant ISS Expedition 15, kosmonaut Fjodor Jurčikin, otvorili su vrata stanice i izašli u tzv. svemirsku šetnju (EVA).

Levo je Amerikanac Anderson, a desno Rus Jurčikin.

Svima je jasno da od šetnje nema ništa, već da se radi o ozbiljnom poslu. Anderson, koji je inače dobar sportista i košarkaš, a kome je ovo prvi izlazak u kosmički prostor u karijeri (Rusu je treća i ima već preko 11 sati EVA), ima zadatak da lično svojim rukama prihvati veliki kontejner težak 631 kg koji će mu treći član posade, inženjer leta Oleg Kotov, iznutra dodati velikom mehaničkom rukom Canadarm2. Zatim je planirano da kontejner pun amonijaka (EAS), predviđenog za hlađenje, odbaci od stanice brzinom od oko 1,6 km/h.

Taj amonijak nam više nije potreban za hlađenje, a i sam kontejner je već dotrajao,“ izjavio je NASA–in direktor Expedition 15, Bob Dempsey. To je zapravo trebalo da bude rezerva amonijaka, tečnosti za hlađenje, u slučaju da glavni sistem za hlađenje Međunarodne stanice počne da curi. Kontejner je dospeo na ISS još 2001. i nikada nije bio korišćen.

Stručnjaci NASA predviđaju da će tek nakon 10 ili 11 meseci ovaj kontejner veličine velikog frižidera ući u dovoljno guste slojeve atmosfere i izgoreti. Za to vreme biće neprestano praćen sa Zemlje. Kako je Dampsey izjavio, ovo je prvi put da se ovakav teret na ovakav način odbacuje sa ISS [1]. 

Na ovoj slici NASA, vidi se mesto gde se nalazio rezervoar sa amonijakom (Early Ammonia Servicer). Ovo glavno na slici je spoljni stub Port 6 na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Takođe, vredni Amerikanac će u suprotnom smeru od leta stanice odbaciti i 96 kg teške zastarele i iskorišćene delove (podupirač) video opreme (VSSA) i mehanizme za kačenje, koja će takođe sagoreti u atmosferi.

Pored ovog visokoprioritetnog zadatka, posada će obaviti i čišćenje, popravku i zamenu nekih delova na Međunarodnoj stanici.

Jurčikin će zameniti neka pokvarena kola spoljnjeg strujnog sistema stanice (remote power controller module, RPCM), dok će Anderson napraviti rekonfiguraciju energetskog sistema.

Nakon EVA, Jurčikin i Anderson će se pridružiti Kotovu u stanici, a onda će ISS biti pomerena na višu orbitu, sve u cilju da se pripreme za pristajanje šatla „Endeavour“ u avgustu, kao i da se izbegne eventualni sudar sa odbačenim objektima.

Anderson je na Međunarodnoj stanici od juna, a dva Rusa su tamo još od aprila ove godine.

 

[1] Tokom više od 7 godina funkcionisanja ISS, oko tri tuceta potpada je odbačeno sa stanice i uvršćeno u katalog U.S. Space Surveillance Network (SSN). Neki su otpali slučajno, a neki su izbačeni namerno.

(07.07.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

Kibo

Meteorit pogodio Međunarodnu stanicu

Manevar na stanici

Maraton u ISS