Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
sport
Maraton u ISS
 
Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

30. 03. 07

Sunita L. Williams

Amerikanka Sunita L. Williams (41), koja se trenutno nalazi u "Zvezda" servisnom modulu na ISS kao inženjer leta, prijavila se za poznati Bostonski maraton, najstariji na svetu! (Možda je ponesena podatkom da leteci u orbiti brzinom od 17.500 mph maratonsku stazu od 42.195 metara prelazi bez problema svakih 5,4 sekunde.)

Ono sto je čudo u ovoj vesti jeste to što će ova vojna oficirka za to vreme i dalje da bude u kosmosu na visini od 340 kilometara, i da će trčati na pokretnoj traci, privezana elastičnim trakama za spravu i tako simulirati silu teže, koje gore naravno da nema.

Williamsova se kvalifikovala za ovaj maraton još prošle godine, jer je Hjustonsku trku završila sa odličnim rezultatom od 3 sata 29 minuta i 57 sekundi. Ona je sve dobro isplanirala, ali zbog odlaganja leta novog Space Shuttlea, propala je i njena šansa da se na vreme vrati na Zemlju, ali je Američka atletska organizacija imala razumevanja za nju, i dozvolila joj da učestvuje u zvaničnoj konkurenciji.

Bostonski maraton je poznat po sličnim gafovima, jer postoji i "Irački bostonski maraton", organizovan za patriotske trupe, a biće nešto organizovano i na Kosovu. Ipak, ovo sa Williamsovom je prvi takav pokušaj u kosmosu.

"Vibraciono-izolacioni sistem" koji su stvorili inženjeri NASA spreći će da se vibracije njenog višesatnog trupkanja ne prenose na čitavu stanicu.

(30.03.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

AM Index
 
priključite se

 

DIM U ISS

Neobičan satelit

ISS - Svemirska šetnja

LEDENA SVEMIRSKA ŠETNJA

BOŽIĆ STIGAO DO ASTRONAUTA

KVAR NA SVEMIRSKOJ STANICI

RF JE SPOSOBNA DA SAMA EKSPLOATIŠE MKS

Otpad zarobljava MSS

PROGRES M52 USPJEŠNO LANSIRAN

ROBERTO VITTORI – DRUGI PUT U SVEMIR