Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Letovi
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
kosmonautika
LEDENA SVEMIRSKA ŠETNJA
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 
Kliknite na snimak
iss_structure.gif (310183 bytes)
Svemirska stanica i astronauti u orbiti Zemlje svakih 45 minuta doživljavaju novo svitanje

Prekjučerašnja šest i pol sati duga svemirska šetnja astronauta na međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) Pavela Vinogradova i Jeffa Williamsa ostati će zabilježena i po dvama kratkim rečenicama između Ruske kontrole leta u Moskvi i američkog astronauta u svemiru koji se požalio kako mu je "lice smrznuto poput leda" na što mu je kontrolor sa Zemlje odgovorio kako će mu u slijedećoj misiji umjesto vode u skafander staviti – vodku!

Naime, svemirska stanica oko Zemlje obiđe jednom u nešto više od sat i pol vremena, za vrijeme kada se nalazi na sunčanoj strani temperature su visoke i astronauti moraju uključiti grijanje u skafanderima, kada stanica uđe u Zemljinu sjenu temperatura odjednom drastično pada daleko ispod nule i skafanderi se moraju prebaciti na grijanje.
Ovo je prva svemirska šetnja Vinogradova i Williamsa otkada su u početkom travnja stigli na ISS, Vinogradovu je ovo inače šesta svemirska šetnja u karijeri a Williamsu druga.

Astronauti su uz pomoć robotičke ruke zamijenili ventilator na generatoru kisika koji već godina zadaje glavobolje svim misijama ISS-a, premostili kablove za navigacijsku antenu i izvršili pregled još jedne antene kako bi spriječili moguć ispad radio veza sa Zemljom, te vratili u stanicu biološki kontejner koji je mjesecima bio izložen utjecaju svemirskog prostora radi detaljne analize kada ga slijedećom kapsulom svemirskog broda "Progress" budu vratili na Zemlju.

Za vrijeme misije sa Vinogradova skafandera odvojio se maleni komadić opreme koji se brzo udaljio od svemirske stanice bez opasnosti po nju samu, povećavši broj "svemirskog smeća" za još jedan broj.

U narednoj svemirskoj šetnji, planiranoj za kraj ljeta Vinogradov će, pored znanstvenih aktivnosti i mjera održavanja stanice, u svemir izbaciti pozlaćenu golf lopticu Kanadskog golf-kluba.

(11.06.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM SCG

 

ISS - Svemirska šetnja

BOŽIĆ STIGAO DO ASTRONAUTA

KVAR NA SVEMIRSKOJ STANICI

RF JE SPOSOBNA DA SAMA EKSPLOATIŠE MKS

Otpad zarobljava MSS

PROGRES M52 USPJEŠNO LANSIRAN

ROBERTO VITTORI – DRUGI PUT U SVEMIR

Neobičan satelit