Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
NOVI ŠPIJUN JE IZNAD NAS 
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 Kliknite na ilustraciju  
Špijunski sateliti svakodnevno nadlijeću i naše krajeve

Danas tijekom popodneva iza dobro čuvanih vratiju negdje u Rusiji, na računalne ekrane započeti će pristizati slike površine naše planete iznimno visoke rezolucije.

Nažalost nije riječ o nekoj novoj znanstvenoj misiji već o skupom i sofisticiranom vojnom špijunskom satelitu iznimnih mogućnosti. Satelit je namijenjen za špijunsko fotografiranje gotovo cijele Zemljine površine i presretanje komunikacija a putanja mu je prilagođena tako da češće nadlijeće "interesantnija" područja.

O ovom satelitu zna se samo da je pripadnik nove generacije ruskih vojnih satelita, s mogućnošću da iz svemira fotografira ljudsko lice koje je kasnije moguće identificirati. Podaci o masi, opremi i težini satelita su tajna.

Pomisao na izgubljenu privatnost prilično je uznemirujuća, no moramo znati kako se u Zemljinoj orbiti nalazi na desetke svemirskih teleskopa čiji su objektivi usmjereni na pogrešnu stranu (umjesto da slikaju zvijezde –slikaju zemlju), a ovaj novi bezimeni satelit još je jedan atak na sve nas. Navečer kada s voljenom osobom izđete u šetnju dobro ju pogledaje jel šminka savršeno sjela na lice, nema smisla da se neki kontrolor u betonskom bezdanu duboko ispod ledenog Sibira naslađuje kako je njena lijeva obrva kraća iscrtana od desne!

Satelit je s kozmodroma Pleseck na sjeveru Rusije, lansiran snažnijom inačicom rakete nosača Sojuz-2-1B.

(17.09.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

 

MiG–25i MiG–31

Trn u špijunskom oku

Oni nas ipak posmatraju!

U SVEMIRU PREKO 1000 SATELITA