Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
sateliti

Trn u špijunskom oku

 

Vaši komentari

Dipl. ing.
Drago I. Dragović

dragovic@net.yu

27. jan. 2008.

Jutros su američki vojni zvaničnici nevoljno objavili šturu vest da će krajem februara jedan njihov špijunski satelit pasti na Zemlju.

O satelitu se sve zna – i da se radi o uređaju koji više nije pod kontrolom i da sadrži opasne materije, samo se ne zna gde će tačno pasti. Mnogi podaci se kriju, jer se radi o vrhunski tajnim podacima. Nigde se ne kaže koliko već dugo satelit leti bez pogona, i pod kakvim okolnostima je ostao praznih rezervoara.

"Odgovarajuće vladine agencije prate situaciju," izjavio je Gordon Johndroe, portparol Nacionalnog saveta za sigurnost. "Svake godine brojni sateliti menjaju svoje orbite i mnogi krajnje bezbedno padaju u atmosferu. Pažljivo razmatramo sve opcije o eventualnoj šteti koju bi satelit mogao da izazove."

Na pitanja novinara da li se razmatra mogućnost da se satelit uništi nekim projektilom, usledio je poznati odgovor iz američkih filmova: "No comment", ali je dodao da u ovom momentu nije uputno raspravljati o takvim mogućnostima.

Kako nezvanično javljaju "anonimni izvori", satelit sadrži određene količine hidrazina, raketnog goriva. To je bezbojna tečnost amonijačkog mirisa koja je otrovna, te stoga opasna za svakog ko bi s njom došao u kontakt. Ali obzirom da se radi o špijunskom satelitu, veća je verovatnoća da Amerikanci pokužavaju da zaplaše eventualne nalazače kompromitujućih delova koji bi preživeli prolazak kroz atmosferu.

U normalnim situacijama isluženi vojni i špijunski sateliti su programirani da padnu u okean, tako da su nedostupni eventualnim radoznalim očima, izjavio je John Pike, stručnjak za američku špijunažu i odbranu, i direktor istraživačke grupe za odbranu zemlje, GlobalSecurity.org. Po njegovim rečima, radi se o satelitu veličine kamiona i težine oko 10 tona. Po njegovim procenama, satelit bi načinio oko 10 puta manje otpadnog materijala od spejs šatla "Columbia" koji je eksplodirao 2003. Pike naglašava da svi sateliti imaju svoj rok trajanja, a da je ovaj najverovatnije "umro" pre godinu dana i da je sada pripravan za ulazak u gušće slojeve atmosfere.

Slika sa dotičnog satelita prikazuje kompromitujuću sliku srušene džamije uBešnjevu, u Bosni. Slika je korišćena i na suđenju našim generalima na suđenju u Hagu.

Najveći objekat koji je izgubio kontrolu u orbiti i pao na Zemlju je bila Nasina svemirska stanica "Skylab", teška 76 tona, koja je pala na zemlju 1979. godine. Njeni ostaci su se rasuli iznad Indijskog okeana i iznad širokog pustinjskog prostranstva zapadne Australije.

Godine 2000. Nasini inženjeri su imali pune ruke posla da 17–tonski "Compton Gamma Ray" teleskop preusmere i sruše ga iznad nenastanjenogdela Tihog okeana.

I 2002. je jedan špijunski satelit od 3,4 tone uleteo u Zemljinu atmosferu i zasuo Persijski zaliv kišom otpadaka, koji su padali nekiliko hiljada kilometara dalje od planiranog mesta.

Eh, ta tehnologija ... doći će im (nam) jednog dana glave.

(27.01.2008.)


Komentari

07.03.2008.

Verovatno je ovaj satelit snimio i nesto korisnije od raznih \"kompromitujucih\" dogadjaja.Mislim da je pominjanje generala i medjunarodnog suda pravde u Hagu na sajtu koji se bavi astronomijom apsolutno nepotrebno i nekonstruktivno.


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

Oni nas ipak posmatraju!

U SVEMIRU PREKO 1000 SATELITA