Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Istorija
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
turizam
PRIZEMLJEN JAPANSKI SVEMIRSKI TURISTA
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

Nakon što su obavljene i posljednje medicinske provjere nesuđeni prvi japanski svemirski turista Daisuke Enomoto ipak će ostati na Zemlji, izjavio je glasnogovornik "Roskosmosa" Igor Panarin.

    Kliknite na sliku
space_travel.jpg (193462 bytes)
Svemirski turizam uskoro će postati jedna od najprofitnijih grana Ruskog turizma. Svemirski turisti treniraju na mig 25 – Nekadašnji strah i trepet za američke lovce, ruski MIG 25 zbog svojih superiornih letnih karakteristika danas služi i za trening kozmonauta

Enomoto je trebao poletjeti u svemirskom brodu Sojuz sredinom septembra do Međunarodne svemirske stanice, no rezultati detaljnih provjera njegova zdravstvena stanja to ne dopuštaju. "Nije isključeno da Enomoto u budućnosti ipak poleti u svemir, ali u ovom trenutku njegovo zdravstveno stanje to ne omogućava" dodao je Panarin.
Iako su razlozi otkazivanja svemirske misije mladog, tridesetčetverogodišnjeg Japanca ostali tajni, u kuloarima se špekulira kako ga je previše jela, pića, užitaka i nediscipline stajalo svemirske misije za koju bi platio 20 milijuna dolara.

Njegovo će mjesto u septembarskoj misiji Sojuza najvjerojatnije popuniti američka irankinja Anousheh Ansari, koja je cijelo vrijeme odrađivala paralelne kozmonautske pripreme sa Enomotoom. Bude li tridesetosmogodišnja Ansari poletjela u Sojuzu biti će prva žena – svemirski turista u povijesti.

Dosada je u svemir letjelo troje svemirskih turista, Denis Tito (2001), Mark Shuttleworth (2002) i Greg Olsen (2005). Zanimljivo je kako je i Olsenu zbog zdravstvenih razloga let otkazan 2004. no nakon sanacije stanja Olsen je ipak poletio godinu dana kasnije. Ruska svemirska agencija odbila je amerikanca Lance Bassa 2002. no iz razloga neplaćanja kozmonautskog traninga u Zvjezdanom gradu kraj Moskve.

U narednih nekoliko godina Ruska svemirska agencija započeti će sa turističkim letovima oko Mjeseca, modificirani svemirski brodovi Sojuz omogućiti će prijem dvoje svemirskih turista i jednog profesionalnog kozmonauta. Cijena takve desetodnevne misije iznositi će oko 100 milijuna dolara, a interesenata sa viškom novaca ima i previše.

(28.08.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index

 

Tito u svemiru

Kraj misije

Jos nesto oTitu