AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Tito usvemiru
Kraj misije

Mir

biografije

Ajnštajn
Ciolkovski
Dajson
Gagarin
Goddard
Hojl
Klark
Mesije
Milanković
Sagan
Tito
Tomba

Astronomi

 

Sadržaj AM

          

 

turizam

Jos po nesto o Titu

Tito u orbiti

  

marinaiana@yahoo.com

Cetrdeset godina nakon sto je Juri Gagarin postao prvi covek u svemiru, americki biznismen Denis Tito je odlucio da postane prvi svemirski turista. Bogatas iz Los Anpelesa je nekada bio naucnik i uposljenik svemirske agencije NASA i ucestvovao u proracunavanju putanja letova tri misije na Mars tokom sezdesetih godina. Pocetkom sedamdesetih godina je osnovao kompaniju Wilshire Associates koja se bavila konsaltingom u oblasti investicija, a zahvaljujuci kojoj je Tito postao multimilioner. O njegovom bogatstvu svedoci i cinjenica da je platio 20 miliona dolara da bi postao prvi svemirski turista.

Prvi je put na ovakvu ideju dosao 1991. godine, prilikom boravka u Moskvi, kada je i pregovarao o mogucnostima putovanja i boravka na orbitalnoj stanici Mir. Kada su se 2000. godine stekli uslovi za ovako nesto i dok se on uveliko pripremao za putovanje u svemir, ruska je vlada bila primorana da donese odluku o rusenju stanice. Posle 14 godina u orbiti, Mir je bio previae zastareo i skup za odrzavanje. Na taj nahin je i ideja o putovanju do Mira propala, ali se ubrzo pojavila nova - ruski zvanihnici su ponudili americkom biznismenu let raketom "Sojuz" do Internacionalne svemirske stanice. Pored dva kosmonauta, plan je bio da se u letilici koja prenosi neophodnu opremu na stanicu, nadje i Tito, uporan u svojoj nameri da postane kosmonaut. Postojala je dilema da li ce ovako neato dopustiti NASA, partner u projektu.

Do pre par dana je bilo zaista neizvesno da li ce amerihka strana dopustiti da Tito otputuje u svemir: na relaciji SAD - Rusija je bilo prilihno "zategnuto", pri cemu nijedna od strana nije htela da uzmakne.

Ipak, posle "natezanja", Amerikanci su "legli na rudu" i dozvolili svome drzavljaninu da se otisne u svemir, pod uslovom da potpise dokument kojim oslobadja odgovornosti bilo koju svemirsku agenciju u slucaju nezgode ili bilo kakvih problema. 

Sezdesetogodisnji Denis Tito ce, posle 900 sati provedenih u pripremama za let, postati prvi svemirski turista 28. aprila. U kosmosu ce provesti 10 dana, posetice Internacionalnu svemirsku stanicu, ali samo njen ruski deo, posto je NASA zahtevala da se drzi podalje od americkog modula. Nevoljni pristanak americke svemirske agencije mozda potihe i od chinjenice da je prvi i jedini pokusaj slanja civila u svemir imao tragihan epilog - 1986. godine, u posadi spejs satla Challenger koji je eksplodirao, nasla se i nastavnica Christa McAuliffe. Projekat slanja neprofesionalaca u svemir je tada povucen, a NASA je odustala od svih planova ove vrste.

[april 2001]

vrh