am@astronomija.co.yu

 

Biografije
poznatih istorijskih linosti iz oblasti astronomije i srodnih nauka

Astronomi
Osnovni podaci o astronomima i drugim naunicima

 

Sadraj AM

 

biogafije

 

Klajd Tombo
(Clyde Tombaugh 1906-1997)

Tombo Klajd
Klajd Tombo i Pluton

Klajd Tombo se rodio 4. februara 1906. u siromanoj porodici na jednoj farmi u blizini Stritora u dravi Ilinois, SAD. Jedne vedre noi 1918. Klajdov stric Li, inae astronom amater, pokazao je svom neaku Mesec kroz teleskop koji je sam napravio. Klajd je bio oduevljen slikom koju je video. Imao je dvanaest godina i reio je da postane astronom.

Tako poinje pria o jednom od velikana amerike astronomije. Klajd je od tog doba vodio jednostavan ivot. Preko dana je iao u kolu i pomagao roditeljima na farmi, a nou je osmatrao nebo i itao sve astronomske knjige do kojih je uspeo da doe. Tolika oduevljenost astronomijom imponovala je stricu i Klajd je uskoro dobio striev teleskop. Zatim sledee godine stric mu poklanja i drugi teleskop.

1922. porodica Tombo, u potrazi za boljim ivotom, preselila se u zapadni Kanzas. Ipak i dalje su bili siromani i Klajd nije imao sredstava za koled, tako da se njegovo dalje obrazovanje zasnivalo na onom to je samoinicijativno itao i prouavao. Do 1928. sam je napravio tri teleskopa od 8, 7 i 9 ina. Novembra te godine paljivo je posmatrao Mars i Jupiter i svoje opaanje preneo na vie crtea. Kako je eleo da proveri ispravnost ovih crtea poslao ih je Lovelovoj opservatoriji sa molbom za miljenje. Ova opservatorija se tada ve proula po izuavanju planeta, posebno Marsa.

Decembra 1928. Klajd Tombo je dobio odgovor iz Lovelove opservatorije. Pismo je bilo kratko i sadralo je, pored komplimenata za crtee, poziv Klajdu da postane pomonik u opservatoriji.

Klajd je bez premiljanja prihvatio poziv, a naiao je i na razumevanje kod roditelja. I tako je Klajd u vagonu druge klase, sa kartom u jednom pravcu (nije imao novac za povratnu kartu) prevalio put od blizu dve hiljade kilometara i 15. januara 1929. obreo se u Flagstafu, u uvenoj Lovelovoj opservatoriji.

Klajd je nakon obuke u radu na opservatoriji dobio zadatak da snima odreene delove neba i zatim traga za do tada nepoznatom planetom kojoj je jo Lovel dao "radni" naziv planeta X. [potraga za Plutonom]

Posao je bio mukotrpan i iscrpljujui. Trebalo je blink mikroskopom pregledati stotine, zatim i hiljade foto ploa od kojih je svaka imala 160 000 zvezda u proseku.

Ipak, 18. februara 1930. Klajd Tombo je poredei snimke koje je nainio 21, 23, i 29. januara uoio sitnu taku koja se blago pomerala po nebu. Bila je to nepoznata planeta X koja e neto kasnije dobiti naziv Pluton [vidite i kako je dobio ime]. Vest o otkriu nove planete objavljena je 13. marta 1930.

Nakon ovog otkria Klajdu su bila otvorena vrata za nastavak kolovanja. Zavrio je koled i odmah dobio stipendiju kanzaskog univerziteta (1932). 1939. postao je magistar astronomije, a zatim se ponovo vratio u Lovelovu opservatoriju i posvetio traganju za desetom planetom. Proveo je oko 7000 asova uz blink mikroskop, prouio 90 miliona zvezdanih likova, pronaao je jednu kometu, stotine asteroida, 1807 promanljivih zvezda i 29 548 galaksija, ali novu planetu nije otkrio.

Klajd Tombo je napustio ovaj svet 17. januara 1997.

(januar 2000.)


Vie o Clyde Tombaugh:
http://www.klx.com/clyde/ 
http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap970204.html

vrh

| Home | Sadraj | Galaksija | Sunev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |