Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
I Vijetnamci u svemiru?

 

Vaši komentari

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

3. mart. 2008.

 Kliknite na ilustraciju  
Vijetnam

Neke od najružnijih slika kojih se sećam iz detinjstva jesu žrtve i razaranja Vijetnama, koji je na pravdi boga bio napadnut pre četrdesetak godina od strane američkih dušebrižnika. Kakvi su to bili "tepisi" bombi! Kakvi su to bili "buketi" napalma! Ko je imao prilike da gleda film "Apokalipsa danas" sa Brandoom, setiće se o čemu pričam. Zemlja je bila totalno sravnjena, jer je pre toga decenijama ratovala i sa silnom Francuskom i njenim Legionarima. Mislio sam da im nema spasa ...

Kako sam se iznenadio kada sam danas pročitao da su Vijetnamci spremni da lansiraju prvi satelit u kosmos!!! (ah, ti žilavi kosooki), nadajući se da će im to pomoći da unaprede telekomunikacije svoje zemlje i tako ostanu u trci za ekonomski razvoj.

Prema okvirnom planu, lansiranje satelita "Vinasat No.1" će se obaviti 12. aprila sa kosmodroma Kurua u Južnoj Americi, a biće spreman za upotrebu već u maju, izjavo je zamenik generalnog direktora državnih pošta i telekomunikacija Nguyen Ba Thuoc.

Ovaj satelit srednjeg transmisionog kapaciteta, vredan preko $200 miliona, povećaće mogućnost pristupa Internetu i televiziji, rekao je Thuoc.

"Vijetnam je došao do tačke kada će značajno unaprediti telekomunikacionu infrastrukturu potrebnu za ekonomski i socijalni razvoj," izjavoi je Thuoc. "Bolje telekomunikacije znače veće investicije za zemlju."

Trenutno, biznismeni i vijetnamska vlada iznajmljuju slične satelitske usluge od Australije, Tajlanda i Rusije.

U poslednjih deset godina, Vijetnamska privreda raste po godišnjoj stopi od 7 procenata. Prema podacima njihove vlade, ova zemlja ima 19 miliona Internet korisnika, i preko 40 miliona korisnika telefona.

Da li bi i mi mogli da se nadamo da ćemo IKADA biti u stanju da izađemo iz ovog začaranog kruga izbora i glasanja i mlaćenja prazne slame i strančarenja, i najzad se pozabavimo i drugim stvarima, pa makar nebilo lansiranje satelita u orbitu.

 

 

(15.03.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

VIJETNAM USKORO U SVEMIRSKOM KLUBU

 

Ko je sve leteo