Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Galaksija
 

Sadržaj AM

 
duboki svemir
Skrivene crne rupe oko nas?!
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 Kliknite na ilustraciju  
Jedna od nebrojenih galaktika u svemiru, možda se nekoliko desetaka crnih rupa nalazi tu negdje no one su za naše instrumente još uvijek – nevidljive.

Crnu rupu ne možemo vidjeti, vidimo posljedice njezina postojanja na okolni svemirski prostor, objekte i događaje.

Sve do prije nekoliko desetljeća o crnim su se rupama vodile žestoke teorijske rasprave među fizičarima i astronomima. Danas se o njima zna tek nešto više, pa iako još uvijek nemamo čvrst, nepobitan dokaz da one postoje, indicije i teorijski modeli daju nam za pravo kako one nisu rijetkost. Prije desetak godina počelo se ozbiljno špekulirati kako se crna rupa nalazi i u središtu našeg zvjezdanog grada – galaktike koju nazivamo Mliječni put. Sada su Ryan O'Leary i Avi Loeb iz Harvard-Smithsonova centra za astrofiziku u Cambridgeu (Massachusetts) izašli s teorijom kako se u Mliječnom putu ne nalazi jedna već nekoliko crnih rupa!

Sudari galaktika nakon kojih nastaje masivnija galaktika nisu rijetkost! Vjerojatno je i naš zvjezdani grad nastao na sličan način. Imajući u vidu poznate satelitske galaktike – Maggelanove oblake te još sedam nedavno otkrivenih patuljastih glaktika koje se nalaze u neposrednoj blizini Mliječnog puta, njihova teorija izgleda veoma moguća!

Ukoliko je to zaista tako, nekoliko manjih crnih rupa (zasad) neopazice putuje našom galaktikom, sakrivene nakupinama zvijezda te međuzvjezdanog plina i prašine. Njihova je detekcija veoma složen proces i tek trebamo pronaći način kako ih opaziti. Dodatni je problem naš položaj u galaktici, koji nam omogućava da vidimo tek njezin manji dio!

Crne su rupe nakupine materije pod nezamislivo velikim gravitacijskim sažimanjima. Napršnjak takve materije bio bi teži od cijele naše planete. Gravitacijsko djelovanje takve svemirske nemani toliko je jako da čan ni svjetlost nemože "pobjeći" s nje. Postupak zvan gravitacijsko lećanje (savijanje zraka svijetlosti) možda nam uskoro otkrije nevidljivog uljeza daleko od našeg planetarnog sustava. U znanstveno-fantastičnoj literaturi, pa čak i u nekom teorijama crne se rupe počesto tituliraju kao prirodni putevi/procesi koji vode kroz prostor i vrijeme.

Zanimljivo je napomenuti kako je ekipa Astronomske udruge Vidulini pri jednom ciljanom snimanju uspjela zabilježiti "savijanje svijetlosti" udaljene zvijezde usljed gravitacijskog lećanja objekta koji se ispriječio na njezinom putu do Zemlje. Potraga za crnim rupama desetljetni je san astronoma i fizičara, a u traganje se danas mogu uključiti i astronomi neprofesionalci svojim instrumentima.

(16.10.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
 
Crne rupe

Crne rupe: Sadrzaj

Otkrivena najmasivnija zvjezdana crna jama

Otkrivena najmanja crna rupa