AM Home

am@astronomija.co.yu

 

 

Sazvežđa

Sazvežđa

Tabela sazvežđa naših krajeva

 

Sadržaj AM

          
tradicija

Herkul
Najve
ći grčki junak, sin Zevsa i Alkmene.
                              
Milan Gucić
gucic@email.com

Najslavniji grčki junak, sin Zevsa i Alkmene, najlepše žene tog vremena. Alkmena je bila je žena kralja Amfitriona, a poznata po svom gracioznom hodu i divnom držanju.

Kada je jednom Amfitrion bio odsutan, lukavi Zevs odluči da se preobrati u njegov lik. Pošto je to uradio, obljubio je Alkmenu i kasnije se rodio sin Herkul. Bogovi su voleli Herkula, svi osim Zevsove žene Here. Ali jednom dok je Hera spavala prineli su joj malog Herkula da ga podoji. Dete je međutim toliko snažno povuklo mleko da se boginja sa vriskom probudila i otrgnula od Herkula. Tada se njeno mleko prosulo i od njega je nastao Mlečni Put. Priča dalje kaže da je Herkul ipak okusio nešto od Herinog mleka i to mu je dalo božansku snagu.

Herkula je prihvatio njegov očuh Amfitrion, a majka mu je obezbedila mnogobrojne učitelje iz filozofije, književnosti i astronomije. Bogovi su prorekli da će Herkul vladati Persejevim kraljevstvom. Ljubomorna Hera ga nikako nije volela pa se pobrinula da kralj bude njegov plašljivi i nemilosrdni rođak Euristej, a da Herkul bude u njegovim rukama sve dok ne ispuni 12 teških zadataka koje je odabrao Euristej.

Dvanaest Herkulovih zadataka:
 
1. Da ubije Nemejskog lava;
  2. Da ubije Lernejsku hidru (aždaja sa devet glava);
  3. Da pobije sve Stinfalijske ptice;
  4. Da uhvati kerinejsku košutu;
  5. Da ubije surimatskog vepra;
  6. Da očisti štale elidskog kralja Augija;
  7. Da ukroti kritskog bika;
  8. Da dovede Diomedove kobile-ljudoždere;
  9. Da donese Hipolitin pojas;
10. Da dotera Herionova goveda;
11. Da dovede Hadovog psa Herbera;
12. Da donese zlatne jabuke iz vrta Hesperida;

Naoružan lukom i strelom i čvornovatom batinom od masline i obučen u neprobojnu kožu Nemejskog lava Herkul je sve ove poduhvate uspešno izvršio i tako se proslavio kao najveći grčki heroj.

Na srednejvekovnim kartama se vidi kako se Herkul bori u klečećem stavu sa troglavim psom Kerberom, a u levoj ruci drži strašnu batinu.

Pošto je Herkul sve podvige izvršio sa uspehom bogovi su ga primili na Olimp da živi sa njima kao pravi bog, dok mu je Hera dozvolila da se oženi njenom kćerkom Hebom.

[avgust 2002.]

vrh