AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Lav

Lav
Lav: foto

 

 

Sadržaj AM

          

 

 

tradicija

Lav


mkaja@ptt.yu

Lav je simbol moci, jos od drevnih vremena. Lava povezuju sa kraljevima mesopotamskih gradova-drzava, jer su nadjene razne rezbarije i skulpture iz tog doba koje predstavljaju te kraljeve pored opasnih i goropadnih lavova. Arheolozi kazu da je negde u to doba, lav zamenio Bika, takodje tada svetog simbola. 

Pretpostavlja se da se ova promena odigrala u vreme prelaska sa Mesecevog na Suncevo merenje vremena, odnosno, sa nocnog simbola, koji se menjao na mesec dana, na simbol koji je odgovoran za postojanje zivota. Novi vladari su poistoveceni sa snagom zivotinje i nebeskim telom koji je vladao danom. Posto je Bik bio poistovecen sa Mesecom, Lava su poistovetili sa Suncem. Da bi se omogucio ovakav prelaz verovanja, Lav je morao ubiti Bika, i to pred kraj zime jurio ga je preko horizonta. Ukrotivsi Bika, Lav je postao dominantan na letnjem nebu, tj. Sunce zato prolazi kroz njegovo sazvezdje u avgustu.

Ptolomej ga je jos 140 godine n.e. uvrstio u spisak od 48 sazvezdja sto govori o  njegovoj starosti. Lav je poznat i u vavilonskoj, sirijskoj, persijskoj, rimskoj istoriji, a i u kineskoj istoriji, samo sto su oni umesto lava videli konja, kao sto su Indijci videli pumu.

Lav u antickoj mitologiji predstavlja ogromnu opasnu zver koja je lutala brdima i peloponeskim selima, jeduci svakog ko mu se nadje na putu. Lav dete Ortra i Ehidne, a brat jos jednog cudovista, Sfinge iz Tebe. Odgajila ga je Hera i poslala u okolinu Nemeje gde je postao strah i trepet. Lavu nisu mogli naskoditi gvozdje, bronza i kamen. Poznat je po tome sto je prvi od 12 Herkulesovih zadataka bio je da ubije Lava. Medjutim, Herkulesov mac se polomio na dva dela, strela lako odbila o lava, a drvena batina polomila na komadice. Zato se Hercules rvao sa lavom i uspeo da ga udavi. Potom je na sebe stavio njegovu kozu da bi ga stitila na sledecem zadatku, a to je ubistvo otrovne Hidre. Tako je Lav nasao svoj put na nebesa, kao secanje na veliku Herkulesovu bitku. 

U drevnom Egiptu, Lav je takodje imao znacajnu ulogu. Kada se u toku susnog perioda lavovi pustinje priblize dolini Nila, reka tada dize svoj nivo i poplavljuje okolo. Odnosno, sve to se desava kada je Sunce u Lavu.

vrh