Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Zvezde
 

Sadržaj AM

 
zvezde
Mirach i noć vještica u svemiru
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

O duhovima, vješticama, vampirima svakodnevno slušamo, čitamo, gledamo..posebice se priče aktualiziraju u prigodama poput noći vještica, ili petka trinaestog...

 Kliknite na ilustraciju  
Ghost of Mirach – Lijevo slika u vidljivom spektru, desno slika u UV spektru, u vidljivom spektru uočavamo samo zvijezdu Mirach vidljivu i golim okom, a na desnoj slici vidi se 900 milijuna godina udaljen plavičasti prsten s novorođenim zvijezdama u NGC 404

Astronomi su ljudi koji većinom "žive" noćima, no iako uza sebe imaju markantan opažački instrumentarij, još uvijek iz njihovih redova nema potvrde da takve egzotične stvari postoje, ILI barem je nije bilo dosad!?

Zvijezda poznata pod nazivom "Ghost of Mirach" (Duh Miracha, inače vidljiva i golim okom) i prostor oko nje prilikom snimanja u vidljivoj svjetlosti nalikuje velikom svjetlosnom ehou. Znali smo kako se zapravo u istom smjeru kao i zvijezda, ali na znatno većoj udaljenosti od Zemlje nalazi i umiruća galaksija NGC 404.

Upravo pristigle snimke s letjelice GALEX u ultraljubičastoj svjetlosti pokazuju sasvim drugačiju sliku onoga što se smo do sada vidjeli tom prostoru.

Mirach, crveni div po standardiziranoj klasifikaciji zvijezda nalazi se 200 svjetlosnih godina daleko od Zemlje i svojim je sjajem u vidljivom dijelu spektra "prekrio" sjaj galaksije NGC 404 koja je udaljena 900 milijuna svjetlosnih godina. Na UV fotografijama po prvi se puta vidi plavičasti prsten s novorođenim mladim zvijezdama. Prve su pretpostavke kako je riječ o ne tako davnom sudaru dviju galaksija koji je okolni prostor ispunio važnim međuzvjezdanim elementima iz kojeg su se tijekom vremena formirale sada uočene mlade zvijezde.

Govoreći "jezikom noći vještica", tamo se najprije dogodilo umiranje, potom ujedanje galaksija, da bi na kraju nastale nove zvijezde, predmet skorašnjih intenzivnih proučavanja astronoma.

(01.11.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
 
Mirach