AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Zvezde

Promenljive
Najsjajnije
Najblize
Katalozi
Bajerove oznake
Mere

Recnik

 

 

Sadržaj AM

 

 

zvezde
Rasalgethi
Ras Algethi; Rasalegti
Bajerova
oznaka
SAO HD Mag Spekt.
klasa
RA Dec Priv.
kretanje RA
Priv.
kretanje
Dec
Alpha Herculis 102680 156014 3.48 M5Ib-II 17h 14.648m 14° 23.417' -0.006 0.036

Milan Milosević
mm@mmilan.com

Herkul, detalj sa veće mape (9 Kb)

Zapadno od sjajne zvezde Vega nalazi se sazvežđe Herukles, koje predstavlja hrabrog grčkog heroja. Bez obzira što je najsjajnija zvezda ovog sazvežđa srednje druge magnitude ono se vrlo jasno ističe na nebu. Vrlo je čudno to što je alfa zvezda, Rasalgethi, ustvari peta zvezda po sjaju u sazveždju. Uzrok ovakvog odstupanja od standarda davanja oznaka zvezdama je najverovatnije to što se ona nalazi dosta južno od ostalih zvezda u sazveždju. Bez obzira na to što je, gledano sa Zemlje, ovo zvede samo 3 magnitude ona je vrlo sjajna. To je crveni džin ili čak super-džin sa površinskom temperaturom od 3.000 K. Nalazi se na rastojanju od 400 svetlosnih godina, i ona je ustvari "samo" 500 puta sjajnuija od Sunca. Ovo je promenljiva zvezda i njen sjaj varira za skoro jednu magnitudu u intervalima od nekoliko godina. Ako bi u ukupan sjaj ove zvezde uračunali i zračenje koja ona emituje u IC delu slektromagnetnog spektra ona bi bila sjajnija još za oko 15%. Poluprečnik zvezde je dva puta veći od rastojanja Zemlje od Sunca, i kada bi se nalazila na mestu Sunca Rasalgethi bi dopirao do iza Marsove orbite.

Poluprečnik zvezde je dva puta veći od rastojanja Zemlje od Sunca, i kada bi se nalazila na mestu Sunca Rasalgethi bi dopirao do iza Marsove orbite. Beli krugovi su orbite Merkura, Venere, Zemlje i na kraju Marsa

Rasalgethi je, zapravo, višestruka zvezda. Uz pomoć teleskopa može se videti jedna zvezda pete magnitude kako kruži oko crvenog džina, na rastojanju od oko 5 lučnih sekundi. Ovaj pratilac je i sam dvojni sistem. U ovom sistemu nalazi se jedna masivna zvezda sa površinskom temperaturom približnom onoj na Suncu, a druga zvezda je vrlo slična našem Suncu, ali nešto toplija. Vreme za koje ove zvezde obiđu jedna oko druge iznosi 52 dana.

Sa sjajne supergigantske zvezde "duva" vrlo snažan solarni vetar. Gasni oblak se oko zvezde prostire daleko iza zvezde pratioca, koja se nalazi na rastojanju najmanje od 550 AU, što je 275 puta veće od dimenzija super-džina, ili na 14 puta većem rastojanju od poluprečnika našeg Sunčevog sistema. Stopa kojom Rasalgethi gubi masu je negde oko deset milionitih delova solarne mase godišnje.

Posetite sazvežđe Herkula

(avgust 2002.)


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride 2002 |

vrh